wtorek, 31 marca 2015

Babka z białą czekoladą

Odmiana tego przepisu.  Babka jest  mięciutka, puszysta i idealnie pachnie białą czekoladą. Rozeszła się jeszcze przed wykonaniem planowanej polewy - POLECAM!


SKŁADNIKI:


  • 21 dkg białek
  • szczypta soli
  • 20 dkg mąki pszennej tortowej
  • 20 dkg cukru
  • 4 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dkg masła
  • tabliczka białej czekolady (100g)


WYKONANIE:


  1. Białka ubić z solą na sztywno. Nie przerywając ubijania dosypujemy partiami  cukier. 
  2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
  4. Masło utrzeć i dodać do niego rozpuszczoną czekoladę - miksować. 
  5. Masę czekoladową delikatnie wymieszać z białkami i mąką.
  6. Tortownicę (23cm) natłuścić i wysypać bułką tartą, wlać ciasto, wyrównać i wstawić do piekarnika (piec ok 35 min).
  7. Upieczoną wyjąć i wystudzić na kratce.



5 komentarzy: