Tradycyjny, klasyczny, rozpływający się w ustach sernik. Na wilgotnym czekoladowym spodzie który wyrasta, przerasta - tworząc góry i doliny płynie biała jak puch masa serowa.
na ciasto:
• 1,5 szklanki mąki
• 1,5 szklanki cukru
• 3 łyżki kakao
• 250 g masła
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• cukier waniliowy
• 4 jajka
• 5 łyżek wody
na masę serową:
• 70 dkg do 1 kg sera twarogowego z wiaderka (twaróg - nie masa twarogowa)
• 4 jajka
• 1 szklanka cukru
• 100 g masła
WYKONANIE:
Masło, cukry, kakao, wodę gotować 5 minut. Wystudzić. Dodać 4 żółtka i wymieszać. Dodać mąkę, proszek i pianę z białek - wymieszać. Wylać do formy. Ser połączyć z pozostałymi składnikami na gładką masę i wyłożyć na ciasto. Piec ok 50 minut w 180`C
no, no, jakie pyszności :)
OdpowiedzUsuńU nas jest to ciasto świąteczne, wszyscy je uwielbiają, pycha:)
OdpowiedzUsuńZrobię to ciasto po raz pierwszy.mam nadzieję,że się uda
OdpowiedzUsuńdzięki za przepis, wyrosło cudnie i pachnie super. Narazie gorące więc co do smaku się nie wypowiadam;) Daga
OdpowiedzUsuńCieszę się, że wypiek jest udany ;)
UsuńPozdrawiam
dzięki za przepis ciasto jest super:)
OdpowiedzUsuńProszę:)
UsuńSmacznego!
A na jaką blaszke ten przepis?
OdpowiedzUsuńWitam,
Usuńprzepis na standardowa blaszkę sernikową czyli około 38 cm x 24 cm.
Życzę udanych wypieków :)
Jeśli piekę sernik to tylko z Pani przepisu, od kilku lat. Jest cudowny, mąż go uwielbia, jak w sumie cała rodzina 😁
OdpowiedzUsuń