niedziela, 23 września 2012

Sernik IZAURA


Tradycyjny, klasyczny, rozpływający się w ustach sernik. Na wilgotnym czekoladowym spodzie który wyrasta, przerasta - tworząc góry i doliny płynie biała jak puch masa serowa.


SKŁADNIKI:
na ciasto:
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
250 g masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
4 jajka
5 łyżek wody
na masę serową:
70 dkg do 1 kg sera twarogowego z wiaderka (twaróg - nie masa twarogowa)
4 jajka
1 szklanka cukru
100 g  masła

WYKONANIE:
Masło, cukry, kakao, wodę gotować 5 minut. Wystudzić. Dodać 4 żółtka i wymieszać. Dodać mąkę, proszek i pianę z białek - wymieszać. Wylać do formy. Ser połączyć z pozostałymi składnikami na gładką masę i wyłożyć na ciasto. Piec ok 50 minut w 180`C



10 komentarzy:

  1. U nas jest to ciasto świąteczne, wszyscy je uwielbiają, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię to ciasto po raz pierwszy.mam nadzieję,że się uda

    OdpowiedzUsuń
  3. dzięki za przepis, wyrosło cudnie i pachnie super. Narazie gorące więc co do smaku się nie wypowiadam;) Daga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że wypiek jest udany ;)
      Pozdrawiam

      Usuń
  4. dzięki za przepis ciasto jest super:)

    OdpowiedzUsuń
  5. A na jaką blaszke ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      przepis na standardowa blaszkę sernikową czyli około 38 cm x 24 cm.
      Życzę udanych wypieków :)

      Usuń
  6. Jeśli piekę sernik to tylko z Pani przepisu, od kilku lat. Jest cudowny, mąż go uwielbia, jak w sumie cała rodzina 😁

    OdpowiedzUsuń