sobota, 22 września 2012

Dżem z dyni


Chciałam dziś przedstawić coś "z innej beczki" dżem dyniowy! W smaku przypomina dżem morelowy/brzoskwiniowy, idealnie nadaje się do przekładania ciast, farszu rogalików itp... Naprawdę warto docenić to cenne warzywko!

SKŁADNIKI:

1,5 kg dyni
1,5 kg jabłek
Sok z 1 cytryny
1 kg cukru- można dać mniej
1 kieliszek wódki lub spirytusu
3 żelfixy


  • Do dużego garnka przekładam rozdrobnioną dynię dodaję cukier i dokładnie mieszam, garnek stawiam na gaz i od momentu zagotowania gotuję dynię przez 10 minut.
  • Następnie do gotującej się dyni dodaję resztę składników: jabłka, sok z cytryny, wszystko razem dokładnie mieszam i gotuję przez kolejne 40 minut.
  • Dodaję żelfixy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Dodaję alkohol.





5 komentarzy:

  1. a gdzie przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uzupełniłam :)
      Przepis taki oczywisty: zagotować a potem postępować zgodnie z instrukcja żelfixu.

      Pozdrawiam i smacznego życzę!

      Usuń
  2. A w jakim celu alkohol do dżemu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W celu utrzymania klarowności koloru i zmiany posmaku.

      Usuń