Chciałam dziś przedstawić coś "z innej beczki" dżem dyniowy! W smaku przypomina dżem morelowy/brzoskwiniowy, idealnie nadaje się do przekładania ciast, farszu rogalików itp... Naprawdę warto docenić to cenne warzywko!
• 1,5 kg dyni
• 1,5 kg jabłek
• Sok z 1 cytryny
• 1 kg cukru- można dać mniej
• 1 kieliszek wódki lub spirytusu
• 3 żelfixy
- Do dużego garnka przekładam rozdrobnioną dynię dodaję cukier i dokładnie mieszam, garnek stawiam na gaz i od momentu zagotowania gotuję dynię przez 10 minut.
- Następnie do gotującej się dyni dodaję resztę składników: jabłka, sok z cytryny, wszystko razem dokładnie mieszam i gotuję przez kolejne 40 minut.
- Dodaję żelfixy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Dodaję alkohol.
a gdzie przepis?
OdpowiedzUsuńUzupełniłam :)
UsuńPrzepis taki oczywisty: zagotować a potem postępować zgodnie z instrukcja żelfixu.
Pozdrawiam i smacznego życzę!
A w jakim celu alkohol do dżemu?
OdpowiedzUsuńW celu utrzymania klarowności koloru i zmiany posmaku.
UsuńSuper dżem !
OdpowiedzUsuń