sobota, 29 grudnia 2012

Śląski kołocz z serem

Był już kołocz z budyniem teraz pora na kolejny - z serem. 
Powiem tam tylko jedno był prze prze pyszny!!! Po prostu doskonały regionalny wypiek. Czasami siła tkwi w prostocie dlatego warto nie tylko testować nowości ale również sięgać po sprawdzone tradycyjne przepisy.

Ciekawostka dotycząca kołocza: "nazwa kołocz pochodzi od pieczenia ciasta dawniej w kształcie koła".



SKŁADNIKI:

na ciasto:

  • ½ kg mąki
  • 10 dkg cukru
  • 5 dkg drożdży
  • 1 jajko
  • 3-4 żółtka
  • 10 dkg masła
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli

na posypkę:

  • ½  kg mąki
  • 25 dkg masła
  • 25 dkg cukru
  • 3 żółtka

na masę serową:

  • 1,5 kg sera półtłustego
  • 6 jajek
  • 2,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3/4 kostki masła
  • 1,5 budyniu 
  • skórka otarta z dużej cytryny
  • ew. rodzynki 
WYKONANIE:
  1. Podgrzać mleko z cukrem i do ciepłego dodać drożdże i parę łyżek mąki. Odstawić.
  2. Gdy zaczyn urośnie dodać do niego jajka - wymieszać.
  3. Zaczyn wlać do mąki z solą - zamieszać.
  4. Na koniec dodać tłuszcz - wyrabiać jak drożdżowe ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
  5. Ciasto podzielić na 2 części.
  6. Wyłożyć 1/2 ciasta na blachę wyłożoną pergaminem i obficie pokłóć widelcem.
  7. Wyłożyć masę serową.Ser jednokrotnie zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem, masłem dodać ser, budyń, skórkę cytryny. Wyrobić rękami. Dodać ubite białka, lekko wymieszać.
  8. Wyłożyć pozostałą 1/2 ciasta (rozwałkować).
  9. Na wierzch poukładać kruszonkę.

Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 C, ok. 40 minut.




25 komentarzy:

  1. Od czasu do czasu lubię przygotować coś nietypowego, regionalnego. O śląskich kołaczach krążą legendy. Warto spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. strasznie mi sie ten regionalizm podoba, koniecznie z serem

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisuję i pozdrawiam ze Śląska Opolskiego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz.
      Uwielbiam Twój blog - jest wspaniały!

      Usuń
  4. Droga Sąsiadeczko
    Za śląski kołocz dam się pokroić. Zwłaszcza z serem. Nowy Rok będziemy witać w domu. Choroba uniemożliwiła nam wyjazd w góry.
    Pozdrawiam serdecznie.
    Basia S.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że tego nie wiedzieliśmy. Podalibyśmy troszkę przez płot:)

      Życzę dużo zdrowia!!!

      Usuń
  5. Witam. To są składniki na jedną dużą blachę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taką ilość składników stosuje na dużą "piecową" blaszkę. Możesz zrobić go na "sernikowej" będzie wyższy.

      Powodzenia i pozdrawiam :)

      Usuń
    2. W końcu mi się udało. Obiecałam sobie, że choć raz w życiu kołocz muszę upiec, moje obydwie babcie robiły go na każdą większą okoliczność. Ta, która piekła smaczniejszy nie potrafiła dać mi przepisu bo robiła od lat wszystko "na oko". Gdzieś wyczytałam, że każda prawdziwa ślązaczka kołocz musiała umieć wykonać, więc korzystając z urodzinowej okazji zabrałam się do roboty :-). Twój przepis wydał mi się najbardziej przystępny :-). Miałam problem z rozwałkowaniem ciasta drożdżowego, cały czas się kurczyło, ale jakoś sobie poradziłam (głupotą byłoby się poddać w takiej chwili), wygląda na to, że dałam za dużo mąki ponieważ ciasto wyszło zbyt suche, miejscami górna warstwa odklejała się od sera. Poza tym przypalił mi się od spodu, ale po odcięciu spalonych części nie było nic czuć :). W smaku rewelacja, masa serowa z otartą skórką cytrynową i rodzynki (u mnie koniecznie muszą być) robi swoje. Zostało mi bardzo dużo posypki, zamroziłam może upiekę z niej jakieś świąteczne ciastko :-). Dziękuję za przepis i inspirację. Pozdrawiam ciepło :-)

      Usuń
    3. Dziękuję za miłe słowa, śląskie kołocze są rewelacyjne ;)
      Pozdrawiam

      Usuń
  6. na stypie upiekłam , polecam odpowiednie na stypę .

    OdpowiedzUsuń
  7. witam, na jakie rozmiary blaszki jest przepis? dziękuję za szybką odpowiedź, na święta chcę upiec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      przepis jest na dużą blaszkę piecową około 33 cm x 38 cm.

      Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.

      Usuń
  8. na jaki czas odstawiamy odczyn?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam:)
      Chyba trochę za późno odpisuję ale u mnie w kuchni też królowały wypieki.
      Zaczyn odstawiam do podwojenia objętości, czas będzie różny w zależności od jakości drożdży, czy nawet temperatury w kuchni.

      Usuń
  9. Witam, przepis jest rewelacja niedawno upieklam kolocz wedlug Pani przepisu. Tak wszystkim smakowalo ze cala blacha znikla w ciagu 2 dni :) Musze sobie zapisac ten przepis bo wiem ze jeszcze nie raz z niego skorzystam. Dziekuje za przepis i serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, budyń dodajemy taki suchy w proszku? 1,5 opakowania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, w celu zagęszczenia konsystencji
      konsystencji. Pozdrawiam

      Usuń
  11. Witam , kołocz jest przepyszny:) mogłabym dostac jeszcze od Pani przepis na mase makowa? Zeby zrobic kolocz z makiem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pracując na Śląsku w delegacji zawsze kupowałem kołocza jadąc do domu,uważam że jest to najlepsze ciasto pod słońcem,teraz mi go brakuje.

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam, wczoraj upiekłam ten kołocz dokładnie wg przepisu i nie wyszedł mi chyba tak, jak powinien. Ser jest za mało zbity a spód w ogóle niedopieczony. Ciągnie się i jest mokry, czuś go drożdżami, w ogóle nie nadaje się do jedzenia (spód). Ani jednego kawałka nie da się ściągnąć z blachy - trzeba to robić łyżką. Piekłam 40 min na 180 stopni. Gdzie popełniłam błąd?

    OdpowiedzUsuń
  14. Obstawiam złej jakości ser. Zbyt mokry tworzy zakalec w cieście.

    OdpowiedzUsuń