sobota, 12 lipca 2014

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Sezon na wiśnie w pełni :) Łatwe, szybkie i zupełnie bezproblemowe ciasto na dziś. To taki puszysty a`la murzynek z wisienkami. Zdecydowanie polecam !!!
Przepis: WYPIEKI BEATY





SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki kakao
  •  ¾ szklanki mleka
  • 1 jajko
  •  ¼ szklanki oleju
  • 1,5 szklanki wiśni 
WYKONANIE:

  1. Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  2. Dodaj mokre składniki i wszystko razem wymieszaj.
  3. Na koniec dodaj wydrylowane wiśnie i delikatnie wymieszaj całość.
  4. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem.
  5. Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut.
  6. Udekoruj białą czekoladą.


W wiśniowym sadzie 2014

17 komentarzy:

  1. bardzo fajne, łatwe i szybkie ciacho, a dodatek wisienek to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale prosty przepis, a tak smakowicie wygląda, na pewno wypróbuję :)

    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na jaką blaszke to proporcje? ;) Pyszne, chyba dzisiaj zrobie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mała blaszka 25x30 :)

      Powodzenia :)

      Usuń
  4. Takie połączenie nie może być nietrafione. Wygląda prze-smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas!

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno takie są proporcje? Nie mogłam tego wymieszać. Za mało mokrych składników.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy coś się stanie jeżeli nie dałam oleju...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto będzie suche ponieważ nie będzie w nim tłuszczu. Udało się go wymieszać?

      Usuń
  8. Nie mogłam wymieszać ciasta....dodałam więcej mleka i trochę więcej oleju i jakoś zrobiła się konsystencja ciasta. Upiekło się i smakowało :) (3/4 szklanki mleka i 1/4 szklanki oleju to za mało na 2 szklanki mąki i 4 łyżki kakao, żeby to wszystko się jakoś zlepiło). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze że ostatecznie się udało. Proporcje są ok, nie wiem co mogło być przyczyną.

      Usuń
  9. Te ciasto ma być mokre w środku bo jakoś 30 min dla mnie to mało.. Sprawdzając patyczkiem boki sa ok upieczone a środek surowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie może być mokre. Włączyła Pani termoobieg? Proszę dłużej przytrzymać w piecu.

      Usuń
    2. Piekłam je ogólnie z 45 min. I szczerze przytrzymałabym jeszcze z 5 min. Ogólnie pyszne ciasto.

      Usuń