Sezon na wiśnie w pełni :) Łatwe, szybkie i zupełnie bezproblemowe ciasto na dziś. To taki puszysty a`la murzynek z wisienkami. Zdecydowanie polecam !!!
Przepis: WYPIEKI BEATY
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 łyżki kakao
- ¾ szklanki mleka
- 1 jajko
- ¼ szklanki oleju
- 1,5 szklanki wiśni
WYKONANIE:
- Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
- Dodaj mokre składniki i wszystko razem wymieszaj.
- Na koniec dodaj wydrylowane wiśnie i delikatnie wymieszaj całość.
- Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem.
- Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut.
- Udekoruj białą czekoladą.
bardzo fajne, łatwe i szybkie ciacho, a dodatek wisienek to świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńAle prosty przepis, a tak smakowicie wygląda, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Polecam :)
UsuńNa jaką blaszke to proporcje? ;) Pyszne, chyba dzisiaj zrobie ;)
OdpowiedzUsuńMała blaszka 25x30 :)
UsuńPowodzenia :)
Takie połączenie nie może być nietrafione. Wygląda prze-smacznie!
OdpowiedzUsuńPyszności!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas!
OdpowiedzUsuńNa pewno takie są proporcje? Nie mogłam tego wymieszać. Za mało mokrych składników.
OdpowiedzUsuńProporcje są ok
UsuńCzy coś się stanie jeżeli nie dałam oleju...?
OdpowiedzUsuńCiasto będzie suche ponieważ nie będzie w nim tłuszczu. Udało się go wymieszać?
UsuńNie mogłam wymieszać ciasta....dodałam więcej mleka i trochę więcej oleju i jakoś zrobiła się konsystencja ciasta. Upiekło się i smakowało :) (3/4 szklanki mleka i 1/4 szklanki oleju to za mało na 2 szklanki mąki i 4 łyżki kakao, żeby to wszystko się jakoś zlepiło). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDobrze że ostatecznie się udało. Proporcje są ok, nie wiem co mogło być przyczyną.
UsuńTe ciasto ma być mokre w środku bo jakoś 30 min dla mnie to mało.. Sprawdzając patyczkiem boki sa ok upieczone a środek surowy.
OdpowiedzUsuńNie może być mokre. Włączyła Pani termoobieg? Proszę dłużej przytrzymać w piecu.
UsuńPiekłam je ogólnie z 45 min. I szczerze przytrzymałabym jeszcze z 5 min. Ogólnie pyszne ciasto.
UsuńZa mala proporcja ciasta jak na forme 25×30 cm no chyba ze ktos lubi cieniutkie ciasta. Ciasto strasznie geste, trudne do wymieszania. Ja musial dodac troche extra mleka bo inaczej nie udalo by sie wymieszac. Mysle ze powinno byc wiecej jajek i np bialka osobno ubite i dodane na koncu
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńCzekolada i wiśnie to wspaniałe połączenie, sama często piekę podobne ciasto. Korzystam z przepisu na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-szybkie-ciasto-czekoladowe/ i dodaję czasem owoce, które mam pod ręką. Moja rodzina uwielbia, kiedy piekę!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis mi proporcje pasowały.
OdpowiedzUsuńza mało płynu,polecam więcej oleju i mleka
OdpowiedzUsuńA czy mogą być mrożone wiśnie?
OdpowiedzUsuń