sobota, 12 lipca 2014

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Sezon na wiśnie w pełni :) Łatwe, szybkie i zupełnie bezproblemowe ciasto na dziś. To taki puszysty a`la murzynek z wisienkami. Zdecydowanie polecam !!!
Przepis: WYPIEKI BEATY





SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki kakao
  •  ¾ szklanki mleka
  • 1 jajko
  •  ¼ szklanki oleju
  • 1,5 szklanki wiśni 
WYKONANIE:

  1. Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  2. Dodaj mokre składniki i wszystko razem wymieszaj.
  3. Na koniec dodaj wydrylowane wiśnie i delikatnie wymieszaj całość.
  4. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem.
  5. Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut.
  6. Udekoruj białą czekoladą.


W wiśniowym sadzie 2014

23 komentarze:

  1. bardzo fajne, łatwe i szybkie ciacho, a dodatek wisienek to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale prosty przepis, a tak smakowicie wygląda, na pewno wypróbuję :)

    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na jaką blaszke to proporcje? ;) Pyszne, chyba dzisiaj zrobie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie połączenie nie może być nietrafione. Wygląda prze-smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas!

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno takie są proporcje? Nie mogłam tego wymieszać. Za mało mokrych składników.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy coś się stanie jeżeli nie dałam oleju...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto będzie suche ponieważ nie będzie w nim tłuszczu. Udało się go wymieszać?

      Usuń
  8. Nie mogłam wymieszać ciasta....dodałam więcej mleka i trochę więcej oleju i jakoś zrobiła się konsystencja ciasta. Upiekło się i smakowało :) (3/4 szklanki mleka i 1/4 szklanki oleju to za mało na 2 szklanki mąki i 4 łyżki kakao, żeby to wszystko się jakoś zlepiło). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze że ostatecznie się udało. Proporcje są ok, nie wiem co mogło być przyczyną.

      Usuń
  9. Te ciasto ma być mokre w środku bo jakoś 30 min dla mnie to mało.. Sprawdzając patyczkiem boki sa ok upieczone a środek surowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie może być mokre. Włączyła Pani termoobieg? Proszę dłużej przytrzymać w piecu.

      Usuń
    2. Piekłam je ogólnie z 45 min. I szczerze przytrzymałabym jeszcze z 5 min. Ogólnie pyszne ciasto.

      Usuń
  10. Za mala proporcja ciasta jak na forme 25×30 cm no chyba ze ktos lubi cieniutkie ciasta. Ciasto strasznie geste, trudne do wymieszania. Ja musial dodac troche extra mleka bo inaczej nie udalo by sie wymieszac. Mysle ze powinno byc wiecej jajek i np bialka osobno ubite i dodane na koncu

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Czekolada i wiśnie to wspaniałe połączenie, sama często piekę podobne ciasto. Korzystam z przepisu na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-szybkie-ciasto-czekoladowe/ i dodaję czasem owoce, które mam pod ręką. Moja rodzina uwielbia, kiedy piekę!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajny przepis mi proporcje pasowały.

    OdpowiedzUsuń
  14. za mało płynu,polecam więcej oleju i mleka

    OdpowiedzUsuń
  15. A czy mogą być mrożone wiśnie?

    OdpowiedzUsuń