Pyszne, puszyste, pełne ananasa ciasto Justyny. Uwielbiamy takie nieskomplikowane wypieki, kiedy za oknem szaro buro i ponuro.
Lekkie i bardzo łatwe ciasto + gorąca herbata i okropnie mokry dzień może stać się odrobinę przyjemniejszy.
SKŁADNIKI:
- 4 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 puszka ananasa
- 1 szklanka oleju
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder
WYKONANIE:
- Mąkę, olej i cukier wymieszać, odsypać 1 szklankę.
- Do reszty mieszanki dodać: 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ananas pokrojony w kostkę i cały sok z ananasa.
- Ciasto wyrobić i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Posypać odłożoną częścią kruszonki.
- Piec około 45 minut w średniej temperaturze.
- Posypać cukrem pudrem.
Lubię wypieki z ananasem! Wypróbuję ten przepis, kiedy niespodziewanie najdzie mnie ochota na coś słodkiego!:)
OdpowiedzUsuńJest bardzo szybkie więc nadaje się do przygotowania nawet gdy goście są za rogiem ;)
UsuńPozdrawiam
Juz jest w piekarniku,przygotowanie błyskawiczne i proste,zaczyna ładnie pachniec :)
UsuńDaj znać czy smakowało ;)
UsuńDaj znać czy smakowało ;)
Usuńczy średnia temp. może to być 175
UsuńOczywiście, że może być ;)
UsuńOkoło 175 (piec góra+dół) albo 160 (piec termoobieg)
Pozdrawiam życząc udanych wypieków :)
Super przepis, zapach ciasta niesamowity. Dziękuję za udostępnienie przepisu
Usuńciasto upieczone ,jest pyszne:) za tydzień upiekę następne
OdpowiedzUsuńcieszę się :)
UsuńMi wyszedł zakalec. :( ale zjemy.
OdpowiedzUsuńOjej :( Może warto poszukać przyczyny i upiec 2 raz. Proszę nie zrażać się porażką!
Usuńciasto pyszne ! mimo iż mam zepsuty termostat i piekę na oko bo nie wiem jaka jest temp. to upiekło się idealnie :)
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo proste w przygotowaniu i co najważniejsze pyszne. Polecam:-)
OdpowiedzUsuńNiezmiernie się cieszę, że smakowało ;)
UsuńA jaki rozmiar blaszki jest najlepszy na taką ilość ciasta ?
OdpowiedzUsuńPolecam blaszkę 38 cm x 24 cm
OdpowiedzUsuńWłaśnie wstawiłam ciasto do piekarnika ;-) za 45 minut zobaczę co tez mi wyjdzie ;-)
OdpowiedzUsuńSylwia
Daj znać jak wyszło :)
UsuńPozdrawiam!
Dałam w mniejszej blaszce ;-( mam nadzieję, że się dobrze upiecze...
OdpowiedzUsuńSylwia
Powinno wyjść wysokie :)
Usuńoj, pięknie wyszło ;-)
Usuńmój mąż zajada się ze smakiem;-)
Właśnie piekę drugie - teraz z brzoskwinią z puszki - zobaczymy jak wyjdzie.
Właśnie wstawiłam ;-)
Sylwia
Uważam, że z brzoskwinią będzie równie pyszne
UsuńPozdrawiam L.
Wyszło rewelacyjnie ;-) posypałam jeszcze wiórkami kokosowymi ;-)
OdpowiedzUsuńS.
Życzę spokojnej nocki ;-)
Piecze sie. Dodalam aromat cytrynowy i 3 lyzki jogurtu nauralnego, zobaczymy co z tego wyjdzie??? ;)
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne, wyrosnięte i smaczne, az palce lizać, zajadamy sie w Norwegii.Dziekuje za przepis.
UsuńWitam, cieszę się że smakowało.
UsuńA ile cukru pudru???
Usuńco znaczy odsypać1 szklankę czego odsypac?
OdpowiedzUsuńMieszanki z pierwszego punktu odsyłać.
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze . Zobaczymy jakie wyjdzie
OdpowiedzUsuńCiasto ok, tylko ta kruszonka jak dla mnie czuć mąkę i cukier
OdpowiedzUsuńDzis będę robić, a co z odsypana szklanka mąki?
OdpowiedzUsuńSzczerze powiedziawszy przepis niejasny, krok 1 i 2. Masa z jajek wyszła rzadka . Kruszynki wyszło mi aż nadto. Nie spodziewam się szału po wypieku, sorry...
OdpowiedzUsuńRewelacja!!! Bardziej prosto i szybko być nie może. Zamieszałam składniki łyżką i gotowe. W smaku super, z tym że dałam mniej cukru (1szklanka) i bez cukru pudru. Uwielbiam takie przepisy dla leniwych. Komu nie wyszło, to musiał się bardzo postarać, żeby coś zepsuć 🤣.
OdpowiedzUsuńPuszka ananasa-ale jak duża puszka? Są różne rozmiary. Dobrze by było podać wszystko w gramach a nie w „szklankach”. Przepis jest nieczytelny… szkoda
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze
OdpowiedzUsuńPrzepis super, robię go już kolejny raz.
OdpowiedzUsuńDzięki za prostotę w podaniu przepisu, jak dla mnie jest czytelne.THX😘
Pierwszy raz w życiu wyszedł mi zakalec:(
OdpowiedzUsuńCo to znaczy wyrobić ciasto ,bo ja przez to rozumiem wyrabianie rękami, a to ciasto jest rzadkie
OdpowiedzUsuńWlasnie sie piecze .Mysle ze bedzie ok?
OdpowiedzUsuńSorki, mam 40 lat i pierwszy raz w życiu piekie ciasto, i nierozumiem co Ci ludzie nie rozumieją w tym przepisie?. Przecież wystarczy czytać ze zrozumieniem i postępować krok po kroku! Ciekawe czy mi się uda? Pozdrawiam Tomek.
OdpowiedzUsuńJaka wielkość puszki ananasa?
OdpowiedzUsuńUpieklam z mandarynkami z puszki. Pozdrowienia z Kanady
OdpowiedzUsuńZapowiadał się pysznie, ale niestety wyszedł z zakalcem:( spróbuje jeszcze raz go upiec, tym razem dodając mniejszą puszkę ananasa
OdpowiedzUsuńCo zrobić zresztą odsypanych składników ? Przepis nie czytelny .
OdpowiedzUsuńSuper przepis, prosty, szybki; ciasto pyszne. Nie wiem czego niektórzy nie rozumieją w tym jakże łatwym przepisie..?
OdpowiedzUsuń