Przepis zaczerpnięty z opakowania proszku do pieczenia Gellwe. Niezwykle czekoladowe, puszyste a zarazem lekko wilgotne.
Czekoladożercom zdecydowanie polecam!
Składniki:
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - pokroić na kawałeczki
- 200g masła/margaryny - rozpuścić
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki kakao
- proszek do pieczenia (około 2 łyżeczki)
- cukier waniliowy
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubijać z cukrami (około minuty), wlać letni tłuszcz, wsypać mąkę z proszkiem i miksować około 4 minut. Dodać ubita pianę z białek i delikatnie wymieszać. Dodać kakao i czekoladę - wymieszać.
Ciasto wylać do wysmarowanej i wysypanej "keksóki" i piec około 40 minut w 200`C.
Bardzo szybkie w przygotowaniu, jest super pyszne tylko trzeba dodać całą tabliczkę czekolady
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMega ciasto. Ja jako, że nie lubię gorzkiej czekolady dodałam białą. Mega efekt.
OdpowiedzUsuń:) fajnie, że smakowało! Kolejnym razem spróbuję użyć białej czekolady.
UsuńMożna czymś zastąpić masło/ margarynę ? :)
OdpowiedzUsuńnie
OdpowiedzUsuńjasne, ze można - olejem po prostu. Nie używam margaryny, bo to syf. Olej w kazdym przepisie można wykorzystać o ile tłuszcz ma byc w formie ciekłej, czyli tak jak tutaj :)
OdpowiedzUsuńjestem bardzo ciekawa tego ciasta ,już wszystko przygotowane wystarczy robić ;)
OdpowiedzUsuńSuper, muszę wypróbować ten przepis :) Od dziecka jestem wielką fanką czekolady i często w domu używam jej do sporządzania różnych deserów. Jeżeli chodzi o mnie to mogę polecić mus z karmelowej czekolady z dodatkiem ciasteczek. Ostatnio przyrządzałam taki deser wg. przepisu znalezionego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ i wyszedł bardzo smaczny. Deser polecam wszystkim wielbicielom czekolady :).
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSmaczne ciasto, a przepis bajecznie prosty. Rzeczywiście, warto użyć całej tabliczki czekolady.
OdpowiedzUsuń