sobota, 18 sierpnia 2012

Ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady

Przepis zaczerpnięty z opakowania proszku do pieczenia Gellwe. Niezwykle czekoladowe, puszyste a zarazem lekko wilgotne. 
Czekoladożercom zdecydowanie polecam! 



Składniki:

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - pokroić na kawałeczki
  • 200g masła/margaryny - rozpuścić
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • proszek do pieczenia (około 2 łyżeczki)
  • cukier waniliowy
Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubijać z cukrami (około minuty), wlać letni tłuszcz, wsypać mąkę z proszkiem i miksować około 4 minut. Dodać ubita pianę z białek i delikatnie wymieszać. Dodać kakao i czekoladę - wymieszać. 
Ciasto wylać do wysmarowanej i wysypanej "keksóki" i piec około 40 minut w 200`C.





7 komentarzy:

  1. Bardzo szybkie w przygotowaniu, jest super pyszne tylko trzeba dodać całą tabliczkę czekolady

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega ciasto. Ja jako, że nie lubię gorzkiej czekolady dodałam białą. Mega efekt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) fajnie, że smakowało! Kolejnym razem spróbuję użyć białej czekolady.

      Usuń
  3. Można czymś zastąpić masło/ margarynę ? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jasne, ze można - olejem po prostu. Nie używam margaryny, bo to syf. Olej w kazdym przepisie można wykorzystać o ile tłuszcz ma byc w formie ciekłej, czyli tak jak tutaj :)

    OdpowiedzUsuń