sobota, 8 lutego 2014

Ciasto ze słonecznikiem

Bardzo puszyste, delikatne, lekkie ciasto przełożone masą śmietanową z kawałkami brzoskwiń. Na górze pierzynka z masy krówkowej i chrupiącego słonecznika. Jestem wielbicielką kajmaku dlatego to ciasto idealnie wpisuje się w mój gust ponieważ jest idealne i wcale nie słodkie. 

SKŁADNIKI:
Upiec 2 ciemne biszkopty wg ulubionego przepisu

Masa śmietankowo-owocowa:
  • 600 ml śmietany kremówki 30% + 1 łyżka cukru pudru
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 puszka brzoskwiń

Masa słonecznikowa:
  • 30 dkg słonecznika łuskanego
  • 1/4 kostki masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 50 dkg masy krówkowej 

WYKONANIE:
  1. MASA ŚMIETANKOWA - Galaretkę rozpuścić w 1/2 litra wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Gdy galaretka zacznie tężeć, zmiksować ją z śmietaną. Brzoskwinie pokroić w kostkę, dodać do masy i wymieszać.
  2. MASA SŁONECZNIKOWA - Masło rozpuścić na patelni, wsypać słonecznik i cukier waniliowy, usmażyć na złoty kolor. 
  3. Na jeden biszkopt wyłożyć masę śmietankowo-brzoskwiniową, przykryć drugim biszkoptem. Na wierzchu rozsmarować masę krówkową. Na masę wyłożyć słonecznik (ewentualnie odsączyć  pozostały nadmiar tłuszczu). 


4 komentarze:

  1. Ooooooj....jakie eleganckie!!!
    U nas to ciasto w kolejce, ale przez Twój post....
    wysunęło się na prowadzenie :):)
    Pozdrówki!!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Na pewno zajrzę do Was zobaczyć efekty pieczenia :)
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Czy można czymś zamienić masę krówkową ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można roztopić krówki z odrobina masła lub gotować 3h puszkę mleka skondensowanego.
      Pozdrawiam :)

      Usuń