Bardzo puszyste, delikatne, lekkie ciasto przełożone masą śmietanową z kawałkami brzoskwiń. Na górze pierzynka z masy krówkowej i chrupiącego słonecznika. Jestem wielbicielką kajmaku dlatego to ciasto idealnie wpisuje się w mój gust ponieważ jest idealne i wcale nie słodkie.
SKŁADNIKI:
Upiec 2 ciemne biszkopty wg ulubionego przepisu
Masa śmietankowo-owocowa:
- 600 ml śmietany kremówki 30% + 1 łyżka cukru pudru
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 1 puszka brzoskwiń
Masa słonecznikowa:
- 30 dkg słonecznika łuskanego
- 1/4 kostki masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 50 dkg masy krówkowej
WYKONANIE:
- MASA ŚMIETANKOWA - Galaretkę rozpuścić w 1/2 litra wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Gdy galaretka zacznie tężeć, zmiksować ją z śmietaną. Brzoskwinie pokroić w kostkę, dodać do masy i wymieszać.
- MASA SŁONECZNIKOWA - Masło rozpuścić na patelni, wsypać słonecznik i cukier waniliowy, usmażyć na złoty kolor.
- Na jeden biszkopt wyłożyć masę śmietankowo-brzoskwiniową, przykryć drugim biszkoptem. Na wierzchu rozsmarować masę krówkową. Na masę wyłożyć słonecznik (ewentualnie odsączyć pozostały nadmiar tłuszczu).
Ooooooj....jakie eleganckie!!!
OdpowiedzUsuńU nas to ciasto w kolejce, ale przez Twój post....
wysunęło się na prowadzenie :):)
Pozdrówki!!!
Tapenda
Super! Na pewno zajrzę do Was zobaczyć efekty pieczenia :)
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Czy można czymś zamienić masę krówkową ? :)
OdpowiedzUsuńMożna roztopić krówki z odrobina masła lub gotować 3h puszkę mleka skondensowanego.
UsuńPozdrawiam :)
Ma Pani może niezawodny przepis na biszkopt kakaowy?
OdpowiedzUsuńJa robiłam z przepisu z tego linka na blaszkę 23x23. Wyszedł piękny. Na koniec rzuciłam jeszcze blachę o ziemię. Na tej stronie jest super tabelka z proporcjami na każdą blachę. https://slodkiblog.pl/jak-zrobic-idealny-biszkopt-kakaowy/
UsuńCzy można dać truskawki zamiast brzoskwin
OdpowiedzUsuń