Bardzo lekkie, puszyste ciasto z dodatkiem chałwy w kremie. Ciasto najlepiej trzymać w lodówce lub innym chłodnym miejscu bo łatwo się "topi" co widać na załączonych zdjęciach.
Przepis pochodzi z portalu mamomania .
SKŁADNIKI:
blaszka 38 cm x 24 cm
Na ciasto:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki
- 3 budynie czekoladowe
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 3 szklanki mleka
- 250 g masła
- 30 dag chałwy
WYKONANIE:
Ciasto: białka ubić z cukrem waniliowym na sztywną piane. Dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia, mąkę i budynie w proszku. Wszystko wymieszać i przelać do blachy wyłożonej papierem. Piec 40 min w temperaturze 175 stopni C. Przekroić na 2 placki.
Krem: budynie ugotować na mleku, ostudzić. Utrzeć lub zmiksować z chałwą i masłem na gładką masę.
Ciasto przełozyć masą, posmarować wierzch i posypać startą czekoladą.
Pyszne ciasto :) jadłam podobne,tort z przepisów kuchni Lidla równie pyszny,dodatek chałwy bardzo mi smakuje.
OdpowiedzUsuńNigdy nie lubiłem chałwy, ale to ciasto to bomba! :D
OdpowiedzUsuń