niedziela, 3 lutego 2013

Ciasto chałwowe

Bardzo lekkie, puszyste ciasto z dodatkiem chałwy w kremie. Ciasto najlepiej trzymać w  lodówce lub innym chłodnym miejscu bo łatwo się "topi" co widać na załączonych zdjęciach. 
Przepis pochodzi z portalu mamomania .



SKŁADNIKI:

blaszka 38 cm x 24 cm
Na ciasto:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki
  • 3 budynie czekoladowe
Na krem:

  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 3 szklanki mleka
  • 250 g masła 
  • 30 dag chałwy
WYKONANIE:

Ciasto: białka ubić z cukrem waniliowym na sztywną piane. Dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia, mąkę i budynie w proszku. Wszystko wymieszać i przelać do blachy wyłożonej papierem. Piec 40 min w temperaturze 175 stopni C. Przekroić na 2 placki.

Krem: budynie ugotować na mleku, ostudzić. Utrzeć lub zmiksować z chałwą i masłem na gładką masę.

Ciasto przełozyć masą, posmarować wierzch i posypać startą czekoladą.




2 komentarze:

  1. Pyszne ciasto :) jadłam podobne,tort z przepisów kuchni Lidla równie pyszny,dodatek chałwy bardzo mi smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie lubiłem chałwy, ale to ciasto to bomba! :D

    OdpowiedzUsuń