Kołocz śląski – nazwa zwyczajowa placka popularnego na Górnym Śląsku. Kołocz śląski ma specyficzny maślany zapach, strukturę oraz nieco mniejszą wysokość w porównaniu z innymi wypiekami w pozostałych regionach kraju. Źródło: wikipedia
na ciasto:
• ½ kg mąki
• 10 dkg cukru
• 5 dkg drożdży
• 1 jajko
• 3-4 żółtka
• 10 dkg masła
• 1 szklanka mleka
• szczypta soli
na posypkę:
• ½ kg mąki
• 25 dkg masła
• 25 dkg cukru
• 3 żółtka
na budyń:
• 5 opakowań budyniu śmietankowego/waniliowego
• 1,5 litra mleka
• 10 łyżek cukru
Wykonanie:
1. Podgrzać mleko z cukrem i do ciepłego dodać drożdże i parę łyżek mąki. Odstawić.
2. Gdy zaczyn urośnie dodać do niego jajka - wymieszać.
3. Zaczyn wlać do mąki z solą - zamieszać.
4. Na koniec dodać tłuszcz - wyrabiać jak drożdżowe ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
5. Wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną pergaminem i obficie pokłóć widelcem.
6. Wyłożyć jeszcze ciepły budyń o na wierzch poukładać kruszonkę.
Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 C, ok. 35 do 40 minut.
Ludzie to z kołoczym śląskim nie mo nic wspólnego omijać z daleka
OdpowiedzUsuńDlaczego? Może zależy od regionu, u nas właśnie taki się jada.
UsuńA taki z serem: http://pysznypiecze.blogspot.com/2012/12/slaski-koocz-z-serem.html
a jaki to ma być może anonimie podasz przepis bo mi się wydaje ze to taki tylko podstawowe ciasto dzielę na 2 i budyń przykrywam ciastem i na to kruszonkę pozdrawiam kika
UsuńA na jaki rozmiar blachy to jest? Proszę o odpowiedź.
OdpowiedzUsuńBlaszka duża piecowa.
UsuńW cieście nie jest opisane kiedy dac całe jajo i żółtka!
OdpowiedzUsuńSzukałam, szukałam i znalazłam przepis jak zrobić budyń do kołocza :) Przepis na ciasto różni się tylko tym że u nas kołocz przykrywa się "deką" czyli ciasto drożdżowe dzieli się na dwie części, jedną część (większą) dajemy na dno formy, później dajemy "nadzienie", później druga część ciasta, a na końcu posypka :)
OdpowiedzUsuńI co i jak się robi budyń do kołacza?
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń