niedziela, 19 sierpnia 2012

Śląski kołocz z budyniem

Kołocz śląski – nazwa zwyczajowa placka popularnego na Górnym Śląsku. Kołocz śląski ma specyficzny maślany zapach, strukturę oraz nieco mniejszą wysokość w porównaniu z innymi wypiekami w pozostałych regionach kraju. Źródło: wikipedia


Składniki:

na ciasto:

½ kg mąki
10 dkg cukru
5 dkg drożdży
1 jajko
3-4 żółtka
10 dkg masła
1 szklanka mleka
szczypta soli

na posypkę:

½  kg mąki
25 dkg masła
25 dkg cukru
3 żółtka

na budyń:

5 opakowań budyniu śmietankowego/waniliowego
1,5 litra mleka
10 łyżek cukru


Wykonanie:


1. Podgrzać mleko z cukrem i do ciepłego dodać drożdże i parę łyżek mąki. Odstawić.
2. Gdy zaczyn urośnie dodać do niego jajka - wymieszać.
3. Zaczyn wlać do mąki z solą - zamieszać.
4. Na koniec dodać tłuszcz - wyrabiać jak drożdżowe ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
5. Wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną pergaminem i obficie pokłóć widelcem.
6. Wyłożyć jeszcze ciepły budyń o na wierzch poukładać kruszonkę.
Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 C, ok. 35 do 40 minut.







6 komentarzy:

  1. Ludzie to z kołoczym śląskim nie mo nic wspólnego omijać z daleka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlaczego? Może zależy od regionu, u nas właśnie taki się jada.
      A taki z serem: http://pysznypiecze.blogspot.com/2012/12/slaski-koocz-z-serem.html

      Usuń
    2. a jaki to ma być może anonimie podasz przepis bo mi się wydaje ze to taki tylko podstawowe ciasto dzielę na 2 i budyń przykrywam ciastem i na to kruszonkę pozdrawiam kika

      Usuń
  2. A na jaki rozmiar blachy to jest? Proszę o odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  3. W cieście nie jest opisane kiedy dac całe jajo i żółtka!

    OdpowiedzUsuń