czwartek, 7 lutego 2013

Pączki oszukańce!

Dziś dzień tłustej rozpusty! Moja super propozycja na oszukanie tradycji to miały być pączki z pieca. 

Powiem tak: dobre ale smakują jak drożdżówki - smaku prawdziwych pączków, faworków smażonych na oleju nam nie zastąpią na pewno...
Inspiracją były liczne propozycje blogerów z ostatnich dni.



SKŁADNIKI:
  • 40 dkg mąki pszennej
  • 250 ml mleka 1,5%
  • 3 łyżki cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/4 kostki masła
  • twarda marmolada / konfitura
  • cukier puder do posypania
WYKONANIE:
  1. Do letniego mleka dodać cukier, drożdże i odrobinę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Stopić masło. Wystudzić
  3. Do przesianej mąki dodać wyrośnięty zaczyn i schłodzone masło - wyrobić i odstawić na 1,5 h.
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić około 10 porcji. Każdą kulkę rozpłaszczyć, nałożyć marmoladę i szczelnie zamknąć. Odstawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
  5. Piec około 20 minut w 170`C z termoobiegiem.
  6. Posypać cukrem pudrem.



1 komentarz:

  1. Piękne te pączusie! :-) I jakie apetyczne zdjęcia :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń