sobota, 16 lutego 2013

Ciasto z bezami

Przeglądając stary blog przypomniało nam się to ciasto. W sobotę odbyło są wspólne pieczenie z moją sis. Efektem jest to przepyszne ciasto – nie za słodkie, lekko alkoholowe,  dobrze się prezentujące się na stole. POLECAMY !!!





SKŁADNIKI:

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • czekolada deserowa

Krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 żółtka 
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki białego rumu
  • 250 g masła
  • 1 opakowanie małych bez (150 g)

Polewa:

  • 25 dag kruchych krówek
  • 2 łyżki masła




WYKONANIE:


Ubijamy piankę z 4 białek, a następnie, ubijając, stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Dodajemy startą czekoladę i ponownie mieszamy. Wylewamy ciasto na wyłożoną papierem blachę i pieczemy 20-30 minut w 180`C.


Żółtka mieszamy z cukrem. Masę mieszamy z budyniami i szklanką mleka. Drugą szklankę mleka zagotowujemy i wlewamy budynie. Gotujemy i studzimy. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń i rum. Krem rozsmarowujemy na biszkopcie i układamy bezy. 


Krówki i masło roztapiamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Lekko studzimy i polewamy bezy.


19 komentarzy:

  1. nie widziałam nigdy takiego ciacha, ale jak dla mnie jest znakomite!
    pyszna, lekka beza, słodki krem, a ta polewa, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi byc wyśmienite!!!Uwielbiam bezę.

    OdpowiedzUsuń
  3. jej, a mnie się beziki przeterminowały bo nie wiedziałam co z nimi zrobić, a tu takie pyszności u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. następnym razem nie ma szans na zmarnowanie bezy ;)

      Usuń
  4. Jeja jak tu cudnie, śliczne ciasta. Widać, ze wychodza precyzyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj oj :)
    Dziękuję Ci przecudnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę je kiedyś zrobić. Uwielbiam bezy, sama je piekę. :D

    OdpowiedzUsuń
  7. ja też już niektóre piekłam i są rewelacyjne
    dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, takie komentarze dają niesamowitego powera :))

      Usuń
  8. witam, wpadłam tu przez przypadek i chyba zostanę na dłużej ;-)
    genialne pomysły na fane ciasta
    od jutra częśc z nich przygotuję na świąteczny stół :-)
    pozdrawiam serdecznie i Wesołych Świąt!
    p.s. ja dostałam misia o imieniu Fela, co by mi pasował do samochodu o imieniu Felka ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      serdecznie dziękuję za obszerny komentarz. Takie słowa są bardzo miłe i motywują do dalszej pracy!

      Pozdrawiam świątecznie i życzę udanych wypieków!!

      Usuń
  9. a.jakie.wymiary.blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  10. A blacha o jakich wymiarach?

    OdpowiedzUsuń
  11. 56 years old Executive Secretary Rycca Babonau, hailing from Alexandria enjoys watching movies like Planet Terror and Juggling. Took a trip to Phoenix Islands Protected Area and drives a Ferrari 375 MM Berlinetta. moja ocena znajduje sie tutaj

    OdpowiedzUsuń