Przeglądając stary blog przypomniało nam się to ciasto. W sobotę odbyło są wspólne pieczenie z moją sis. Efektem jest to przepyszne ciasto – nie za słodkie, lekko alkoholowe, dobrze się prezentujące się na stole. POLECAMY !!!
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- czekolada deserowa
Krem:
- 2 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 3 żółtka
- pół szklanki cukru
- 3 łyżki białego rumu
- 250 g masła
- 1 opakowanie małych bez (150 g)
Polewa:
- 25 dag kruchych krówek
- 2 łyżki masła
WYKONANIE:
Ubijamy piankę
z 4 białek, a następnie, ubijając, stopniowo dodajemy cukier i
żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i
delikatnie mieszamy. Dodajemy startą czekoladę i ponownie mieszamy.
Wylewamy ciasto na wyłożoną papierem blachę i pieczemy 20-30 minut w
180`C.
Żółtka
mieszamy z cukrem. Masę mieszamy z budyniami i szklanką mleka.
Drugą szklankę mleka zagotowujemy i wlewamy budynie. Gotujemy i studzimy.
Masło ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń i rum. Krem rozsmarowujemy na
biszkopcie i układamy bezy.
Krówki i masło roztapiamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Lekko studzimy i polewamy bezy.
nie widziałam nigdy takiego ciacha, ale jak dla mnie jest znakomite!
OdpowiedzUsuńpyszna, lekka beza, słodki krem, a ta polewa, mniam!
dziękuję ;)
Usuńcudowne ;d
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMusi byc wyśmienite!!!Uwielbiam bezę.
OdpowiedzUsuńjej, a mnie się beziki przeterminowały bo nie wiedziałam co z nimi zrobić, a tu takie pyszności u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńnastępnym razem nie ma szans na zmarnowanie bezy ;)
Usuńpiękne ;)
OdpowiedzUsuńJeja jak tu cudnie, śliczne ciasta. Widać, ze wychodza precyzyjne :)
OdpowiedzUsuńoj oj :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci przecudnie!!!
Muszę je kiedyś zrobić. Uwielbiam bezy, sama je piekę. :D
OdpowiedzUsuńzapraszam do wypróbowania przepisów ;)
Usuńja też już niektóre piekłam i są rewelacyjne
OdpowiedzUsuńdzięki
Dziękuję, takie komentarze dają niesamowitego powera :))
Usuńwitam, wpadłam tu przez przypadek i chyba zostanę na dłużej ;-)
OdpowiedzUsuńgenialne pomysły na fane ciasta
od jutra częśc z nich przygotuję na świąteczny stół :-)
pozdrawiam serdecznie i Wesołych Świąt!
p.s. ja dostałam misia o imieniu Fela, co by mi pasował do samochodu o imieniu Felka ;-)
Witam,
Usuńserdecznie dziękuję za obszerny komentarz. Takie słowa są bardzo miłe i motywują do dalszej pracy!
Pozdrawiam świątecznie i życzę udanych wypieków!!
a.jakie.wymiary.blaszki?
OdpowiedzUsuńA blacha o jakich wymiarach?
OdpowiedzUsuń56 years old Executive Secretary Rycca Babonau, hailing from Alexandria enjoys watching movies like Planet Terror and Juggling. Took a trip to Phoenix Islands Protected Area and drives a Ferrari 375 MM Berlinetta. moja ocena znajduje sie tutaj
OdpowiedzUsuń