czwartek, 21 lutego 2013

Chleb na zakwasie

Zainspirowana blogiem moje wypieki postanowiłam wykonać kolejną wersję chleba.
Tak jak obiecuje autorka chlebek jest: mięciutki, sprężysty w środku, z delikatną, nie grubą, chrupiącą skórką. Domownicy stwierdzili, że nic nie smakuje lepiej jak pajda domowego chleba ze świeżym masłem!



SKŁADNIKI:


  • 1 szklanka zakwasu żytniego lub pszennego
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 i 1/4 szklanki mąki żytniej typ 720
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 550
  • płaska łyżeczka drożdży

WYKONANIE:
  1. Zakwas doprowadzić do temperatury pokojowej, wymieszać z ciepłym mlekiem.
  2. Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki. 
  3. Resztę mąki wymieszać z solą, miksturą drożdżową i zakwasem. Wyrabiać, pod koniec dodając roztopione masło. 
  4. Zostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.
  5. Wyjąć ciasto i lekko wyrobić. 
  6. Na posypanej otrębami blaszce uformować duży bochenek. 
  7. Zostawić na godzinę, przykryty, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować bochen wodą.
  8. Piec 10 minut w temperaturze 210`C, potem zmniejszyć do 170`C i piec jeszcze 35/40 minut.



2 komentarze:

  1. gdzie kupie zakwas

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.
      Kupiłam kiedyś zakwas w eko sklepie ale nie był najlepszy.
      Można poprosić o troszkę zakwasu w piekarni.
      Ale ja robię sama:

      I dzień rano:
      Mieszam pół szklanki mąki żytniej (typ 720) z pół szklanki zagotowanej wody (o temperaturze pokojowej). Umieszczam w dużym słoiku (kompotowym) i dokładnie mieszam. Zostawiam go w ciepłym miejscu.
      II dzień rano:
      Dokarmiam zakwas pierwszy raz, czyli robię dokładnie to samo, co wczoraj. Dodaję mąkę, wodę (po pół szklanki), mieszam, odkładam w ciepłe miejsce.
      III dzień rano:
      Dokarmiam zakwas, czyli powtórka dnia 2.IV dzień rano:Dokarmiam zakwas, mieszam, odstawiam w ciepłe miejsce. Po około 3 godzinach jest on już gotowy do pieczenia chleba.
      Pozostały zakwas można włożyć do lodówki (może pozostać do 10 dni). Jeśli będzie Pani piekła kolejny chleb to trzeba wyjąć zakwas z lodówki, zostawiać go na 2 – 3 godziny w ciepłym miejscu, dokarmić (wystarczą 2 łyżki wody i 2 łyżki mąki). Po dokarmianiu czekać kolejne 3 godziny, by zaczął pracować.


      Pozdrawiam

      Usuń