sobota, 23 lutego 2013

Wafle mamy

Dziś przekazuję Wam przepis na wafelki mojej mamy.
Szybkie do wykonania, smaczne, chrupiące, IDEALNE!



SKŁADNIKI:

2 paczki wafli
3/4 szklanki wody lub mleka
0,5 kg masła (wg. zapisków z czasów PRL margaryny)
2,5 szklanki cukru
cukier wanilinowy
32 łyżki mleka w proszku
4 łyżki kakao
orzechy włoskie + opcjonalnie rum




WYKONANIE:
Wodę, cukier, masło i kakao zagotować, lekko przestudzić i dodać mleko w proszku, orzechy, pokruszone wafle. Przełożyć wafle powstałą masą, przycisnąć, co wystudzenia i pokroić.




18 komentarzy:

  1. W tradycji i prostocie siła! Z pewnością pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. nawet baaaaaaaaardzo szybki!
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. jadało się:) moja mama też je robiła:)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie nazywane były pischinger. Zatęskniłam za nimi...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pischinger też kiedyś robiłam PYSZOTKA!!

      Usuń
  5. Aż ślinka cieknie, zjadłabym o tak!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też bym zjadła, niestety rozchodzą się jak przysłowiowe "świeże bułeczki"

      Usuń
  6. liczyłaś wszystkie łyżki mleka w proszku? nie lepiej podać szklanka? albo ileś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety zawsze liczymy łyżki mleka. Przepis mamy od X lat i jakoś nikt w rodzinie nie wpadł na pomysł żeby go przerobić na szklanki czy gramy - świetny pomysł.
      Następnym razem zważę proszek.

      Pozdrawiam

      Usuń