piątek, 1 marca 2013

Drożdżowy LEŃ

Pyszne ciasto drożdżowe BEZ  wyrabiania !!! Kiedyś myślałam, że jest to nie możliwe ale od czasu gdy zrobiłam je pierwszy raz ciągle do niego wracam. Delikatne, puszyste jak chmurka, lekko wilgotne i do tego „same się robi”. Ideał, mówię Wam!




SKŁADNIKI:

Na ciasto:

  • 10 dkg drożdży 
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 4 ½ szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cukier waniliowy

Na kruszonkę:

  • ½ kostki masła – stopić
  • 185g mąki
  • 100g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

PONADTO:


WYKONANIE:
Do dużego naczynia wlać letnie mleko, dodać: drożdże, jajka, cukry, olej – wymieszać. Dodać przesianą mąkę (tak aby nie powstał kopiec – rozprowadzić do równej powierzchni). Odstawić na 2 godziny. Wymieszać. Wylać do blachy 23×35, wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Piec w 160`C do suchego patyka. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz