Dziś szybka, można powiedzieć błyskawiczna babka: aromatyczna, wilgotna o mocno cytrynowa. Jest puszysta i zdecydowanie jedna z lepszych jakie jadłam. 
Inspiracja: Nina w kuchni
- 3/4 szklanki cukru
 - 1,5 szklanki mąki
 - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 4 jajka
 - 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
 - 4 łyżki soku z cytryny
 - skórka otarta z 2 cytryn
 - 5 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła
 
WYKONANIE:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc trzeba je wyjąć co najmniej godzinę, dwie przed pieczeniem.
- W misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia; przesiać.
 - Dodać lekko roztrzepane jajka i wymieszać mikserem, aż do uzyskania gładkiej masy. W osobnym garnuszku połączyć ostudzone masło, śmietanę i sok i skórkę z cytryny. Wlać do masy z jajkami, wymieszać do połączenia się składników.
 - Ciasto przelać do formy i piec około 40 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka.
 - Można polać lukrem.
 
I takie wypieki lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńProstota ponad wszystko :D
UsuńSuper babka!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńpozdrawiam
Mniam, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cytrynowe wypieki :)
:)
Usuń