środa, 12 lutego 2014

Babka cytrynówka

Dziś szybka, można powiedzieć błyskawiczna babka: aromatyczna, wilgotna o mocno cytrynowa. Jest puszysta i zdecydowanie jedna z lepszych jakie jadłam. 
Inspiracja: Nina w kuchni


SKŁADNIKI:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 5 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła


WYKONANIE:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc trzeba je wyjąć co najmniej godzinę, dwie przed pieczeniem.

  1. W misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia; przesiać.
  2. Dodać lekko roztrzepane jajka i wymieszać mikserem, aż do uzyskania gładkiej masy. W osobnym garnuszku połączyć ostudzone masło, śmietanę i sok i skórkę z cytryny. Wlać do masy z jajkami, wymieszać do połączenia się składników.
  3. Ciasto przelać do formy i piec około 40 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. 
  4. Można polać lukrem.




6 komentarzy: