Dziś przedstawiam przepis mojej siostry na kruche, rozpływające się w ustach, fajnie wyglądające ciasteczka. Swoją strukturą przypominają ciasto francuskie. Przepis rewelacyjny, prosty i smaczny, czego chcieć więcej od lekkiej przekąski?
SKŁADNIKI:
- 270 mąki
- 250 g masła
- cukier do posypania
- 1 żółtko
- 1 białko
- 5 łyżek śmietany (12% lub 18%)
WYKONANIE:
- Do miski wsypać mąkę, wbić żółtko, dodać śmietanę, część masła i stopniowo wyrabiać ciasto dokładając całe masło. Zagnieść.
- Stolnicę wysypać mąką i rozwałkować ciasto, wycinać foremką nie za cienkie ciasteczka, posmarować z wierzchu białkiem i posypać cukrem dość grubo.
- Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w 175`C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz