piątek, 14 lutego 2014

Kruche serduszka

Dziś przedstawiam przepis mojej siostry na kruche, rozpływające się w ustach, fajnie wyglądające ciasteczka. Swoją strukturą przypominają ciasto francuskie. Przepis rewelacyjny, prosty i smaczny, czego chcieć więcej od lekkiej przekąski? 


SKŁADNIKI:

  • 270  mąki
  • 250 g masła
  • cukier do posypania
  • 1 żółtko
  • 1 białko
  • 5 łyżek śmietany (12% lub 18%)


WYKONANIE:

  1. Do miski wsypać mąkę, wbić żółtko, dodać śmietanę, część masła i stopniowo wyrabiać ciasto dokładając całe masło. Zagnieść.
  2. Stolnicę wysypać mąką i rozwałkować ciasto, wycinać foremką nie za cienkie ciasteczka, posmarować z wierzchu białkiem i posypać cukrem dość grubo.
  3. Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w 175`C. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz