poniedziałek, 3 grudnia 2012

Sernik na bogato !

Rozpusta w pierwszy biały śniegowy dzień! Sernik, orzechowiec, krem... a jak by tak to wszystko połączyć? Pierwszy orzechowy sernik, jaki robiliśmy. Wspaniała jest warstwa orzechowa która świetnie współgra z otaczającym ją kremem i serem. Inspiracja pochodzi stąd. To sernik, który koniecznie musicie zrobić w te święta! 



SKŁADNIKI:

  • 10 dkg zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szkl. mąki tortowej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 6 jaj
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg zmielonego twarogu (u nas z wiaderka)
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jaj
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 mały kubek kwaśnej gęstej śmietany (200 ml)
  • 3/4 kostki masła (150 g)
  • 2 czubate łyżeki cukru pudru
  • cukier waniliowy
WYKONANIE:
Placek orzechowy: Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem i masłem na puszystą masę, dodawać mąkę i proszek. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć ze zmielonymi orzechami i dodać do masy jajecznej. Upiec w 180 st. do "suchego patyka" w  formie wyłożonej pergaminem (forma sernikowa).Wyjąć i wystudzić.

Masa serowa: Żółtka utrzeć z cukrem, gdy staną się prawie białe połączyć z mąką i budyniem, potem dodać ser, a na końcu ubitą na sztywno pianę. Delikatnie ale dokładnie wymieszać. Upiec (tak jak każdy sernik czyli w 160 - 170 st. ponad godzinę) w takiej samej formie jak ciasto orzechowe, wyłożonej pergaminem.

Krem: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając, dodawać po łyżce śmietany, aż do uzyskania jednolitej masy.

Składanie: Placek orzechowy posmarować 1/2 kremu. Na to wyłożyć sernik, posmarować pozostałym kremem  i  oprószyć wiórkami kokosowymi.

Uwaga: Ciasto powinno by włożone do lodówki na dobę!

10 komentarzy:

  1. Prezentuje się wyśmienicie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, to fakt bardzo ładny ma przekrój :)

      Usuń
  2. Mmm, połączenie sernika z orzechowcem nie mogłoby zawieść. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Skusiłam się tym jak wygląda (bo naprawdę wyśmienicie), niestety na wyglądzie się skończyło. Na przyjęciu ani jednej z 16 osób nie smakował :-( a to mówi samo za siebie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda :( Ale o gustach smakowych się nie dyskutuje, moi goście wybierajś właśnie ten sernik spośród wielu ciast.

      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Niestety, u mnie było tak samo jak u poprzedniczki, nikt nie chciał jeść ciasta, mąż to w ogóle nie jadł.

      Usuń
    3. Przykro się to czyta, tak jak już wspominałam o smakach się nie dyskutuje.
      Może coś źle wykonujecie ???

      Usuń
  4. Ja jestem bardzo zadowolona, wygląda super, a co ważniejsze również bardzo nam wszystkim smakował, oczywiście, co kto lubi. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale piękny,niebawem też muszę spróbować go zrobić:) Porywam przepis:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń