środa, 15 sierpnia 2012

CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI

Czy istnieje ciasto drożdżowe które robi się samo?? 
Oczywiście! Oto przedstawiam puszyste, wilgotne, lekkie ciasto i to w dodatku bez pracy przy wyrabianiu! IDEAŁ



SKŁADNIKI:

Na ciasto:
10 dkg drożdży
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
4 ½ szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 cukier waniliowy

Na kruszonkę:

½ kostki masła – stopić
185g mąki
100g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego

WYKONANIE:
Do dużego naczynia wlać mleko, dodać: drożdże, jajka, cukry, olej – wymieszać. Dodać przesianą mąkę (tak aby nie powstał kopiec – rozprowadzić do równej powierzchni). Odstawić na 2 godziny. Wymieszać. Wylać do blachy 23x35, wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Piec w 180`C do suchego patyka. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz