Malinowy sezon uważam za otwarty. Połączenie malin, mascarpone, śmietany i herbatników to majstersztyk.
Lekki, chłodny, nie za słodki deser idealnie zastępujący lody w upalne dni.
Za przepis dziękuję Ewelinie :*
SKŁADNIKI (na 6 pucharków):
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru
- 250 g mascarpone
- 350 ml śmietany 30%
- 1 śmietan fix
- maliny
- 100 g herbatników typu petit
WYKONANIE:
- Żółtka utrzeć z cukrem.
- Śmietanę ubić i połączyć z śmietan fix`em.
- Masy połączyć i dodać: mascarpone, maliny i pokruszone herbatniki.
- Deser przełożyć do pucharków, udekorować i schłodzić.
uwielbiam takie połączenia z malinami!
OdpowiedzUsuńMalinowy sezon rozpoczęty? U mnie ni widu, ni słychu....
OdpowiedzUsuń