środa, 29 maja 2013

Deser z malinami

Malinowy sezon uważam za otwarty. Połączenie malin, mascarpone, śmietany i herbatników to majstersztyk. 
Lekki, chłodny, nie za słodki deser idealnie zastępujący lody w upalne dni.
Za przepis dziękuję Ewelinie :*



SKŁADNIKI (na 6 pucharków):

  • 5  żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g mascarpone
  • 350 ml śmietany 30%
  • 1 śmietan fix
  • maliny
  • 100 g herbatników typu petit


WYKONANIE:
  1. Żółtka utrzeć z cukrem.
  2. Śmietanę ubić i połączyć z śmietan fix`em.
  3. Masy połączyć i dodać: mascarpone, maliny i pokruszone herbatniki.
  4. Deser przełożyć do pucharków, udekorować i schłodzić.

2 komentarze:

  1. uwielbiam takie połączenia z malinami!

    OdpowiedzUsuń
  2. Malinowy sezon rozpoczęty? U mnie ni widu, ni słychu....

    OdpowiedzUsuń