Malinowy sezon uważam za otwarty. Połączenie malin, mascarpone, śmietany i herbatników to majstersztyk. 
Lekki, chłodny, nie za słodki deser idealnie zastępujący lody w upalne dni.
Za przepis dziękuję Ewelinie :*
SKŁADNIKI (na 6 pucharków):
- 5 żółtek
 - 3 łyżki cukru
 - 250 g mascarpone
 - 350 ml śmietany 30%
 - 1 śmietan fix
 - maliny
 - 100 g herbatników typu petit
 
WYKONANIE:
- Żółtka utrzeć z cukrem.
 - Śmietanę ubić i połączyć z śmietan fix`em.
 - Masy połączyć i dodać: mascarpone, maliny i pokruszone herbatniki.
 - Deser przełożyć do pucharków, udekorować i schłodzić.
 

uwielbiam takie połączenia z malinami!
OdpowiedzUsuńMalinowy sezon rozpoczęty? U mnie ni widu, ni słychu....
OdpowiedzUsuń