Na wsi zapachniało majem!
Czuć zapach ciasta PLEŚNIAK - bardzo kruchego bez cukru z dodatkiem kwaśnych owoców (tym razem rabarbaru) otulonego
w słodkiej bezowej piance okrytej wiórkami kruszonki... mmm pycha :)
w słodkiej bezowej piance okrytej wiórkami kruszonki... mmm pycha :)
W końcu zakwitły też tulipany niespodzianki od Pati, czyż nie są urocze? Tak pięknej odmiany tego kwiatka jeszcze nie spotkałam - dziękuję mojej P.
SKŁADNIKI:
• 3 1/2 szklanki mąki
• 1 1/2 szklanki cukru
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 1/2 kostki masła
• rabarbar - ilość wg upodobań smakowych
WYKONANIE:
Mąkę, margarynę, proszek, żółtka – zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części (do 1 części dodać 2 łyżeczki kakao) i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Jedno białe ciasto zetrzeć na wyłożoną pergaminem blachę, na to zetrzeć ciemne, wyłożyć: pianę (białka + cukier), rabarbar pokrojony w kostkę, zetrzeć drugie ciasto białe.
Piec do złotego koloru w 170`C.
Uwielbiam to ciasto! U mnie w wersji ze śliwkami króluje na stole latem:)
OdpowiedzUsuńMy jeszcze przepadamy za pleśniakiem z agrestem lub wiśniami.
UsuńIm kwaśniejszy owoc w środku tym ciasto lepsze :)
Pozdrawiam
Proszę bardzo:) Pati:)
OdpowiedzUsuńpleśniak :)
OdpowiedzUsuńmniam!
ps: lubię ten kolor tulipanów, szkoda, że jak ostatnio włożyłam je do wazonu to tak szybko zwiędły ;(
pozdrawiam i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji:)!