niedziela, 19 maja 2013

Pleśniak z rabarbarem

Na wsi zapachniało majem!
Czuć zapach ciasta PLEŚNIAK - bardzo kruchego bez cukru z dodatkiem kwaśnych owoców (tym razem rabarbaru) otulonego
w słodkiej bezowej piance okrytej wiórkami kruszonki... mmm pycha :)
W końcu zakwitły też tulipany niespodzianki od Pati, czyż nie są urocze? Tak pięknej odmiany tego kwiatka jeszcze nie spotkałam - dziękuję mojej P. 



SKŁADNIKI:
6 jajek
3 1/2 szklanki mąki
1 1/2 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 kostki masła
rabarbar - ilość wg upodobań smakowych



WYKONANIE:
Mąkę, margarynę, proszek, żółtka – zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części (do 1 części dodać 2 łyżeczki kakao) i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Jedno białe ciasto zetrzeć na wyłożoną pergaminem blachę, na to zetrzeć ciemne, wyłożyć: pianę (białka + cukier), rabarbar pokrojony w kostkę, zetrzeć drugie ciasto białe.
Piec do złotego koloru w 170`C.







4 komentarze:

  1. Uwielbiam to ciasto! U mnie w wersji ze śliwkami króluje na stole latem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My jeszcze przepadamy za pleśniakiem z agrestem lub wiśniami.
      Im kwaśniejszy owoc w środku tym ciasto lepsze :)

      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Proszę bardzo:) Pati:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pleśniak :)
    mniam!
    ps: lubię ten kolor tulipanów, szkoda, że jak ostatnio włożyłam je do wazonu to tak szybko zwiędły ;(

    pozdrawiam i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji:)!

    OdpowiedzUsuń