piątek, 31 maja 2013

Lekkie ciasto z ananasem

Pyszne, puszyste, pełne ananasa ciasto Justyny. Uwielbiamy takie nieskomplikowane wypieki, kiedy za oknem szaro buro i ponuro. 
Lekkie i bardzo łatwe ciasto + gorąca herbata i okropnie mokry dzień może stać się odrobinę przyjemniejszy.



SKŁADNIKI:
  • 4 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 puszka ananasa 
  • 1 szklanka oleju
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder
WYKONANIE:
  1. Mąkę, olej i cukier wymieszać, odsypać 1 szklankę.
  2. Do reszty mieszanki dodać: 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ananas pokrojony w kostkę i cały sok z ananasa.
  3. Ciasto wyrobić i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Posypać odłożoną częścią kruszonki.
  4. Piec około 45 minut w średniej temperaturze.
  5. Posypać cukrem pudrem.

46 komentarzy:

  1. Lubię wypieki z ananasem! Wypróbuję ten przepis, kiedy niespodziewanie najdzie mnie ochota na coś słodkiego!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo szybkie więc nadaje się do przygotowania nawet gdy goście są za rogiem ;)
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Juz jest w piekarniku,przygotowanie błyskawiczne i proste,zaczyna ładnie pachniec :)

      Usuń
    3. Daj znać czy smakowało ;)

      Usuń
    4. Daj znać czy smakowało ;)

      Usuń
    5. czy średnia temp. może to być 175

      Usuń
    6. Oczywiście, że może być ;)

      Około 175 (piec góra+dół) albo 160 (piec termoobieg)

      Pozdrawiam życząc udanych wypieków :)

      Usuń
    7. Super przepis, zapach ciasta niesamowity. Dziękuję za udostępnienie przepisu

      Usuń
  2. ciasto upieczone ,jest pyszne:) za tydzień upiekę następne

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi wyszedł zakalec. :( ale zjemy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej :( Może warto poszukać przyczyny i upiec 2 raz. Proszę nie zrażać się porażką!

      Usuń
  4. ciasto pyszne ! mimo iż mam zepsuty termostat i piekę na oko bo nie wiem jaka jest temp. to upiekło się idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto bardzo proste w przygotowaniu i co najważniejsze pyszne. Polecam:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. A jaki rozmiar blaszki jest najlepszy na taką ilość ciasta ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Polecam blaszkę 38 cm x 24 cm

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie wstawiłam ciasto do piekarnika ;-) za 45 minut zobaczę co tez mi wyjdzie ;-)
    Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  9. Dałam w mniejszej blaszce ;-( mam nadzieję, że się dobrze upiecze...
    Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinno wyjść wysokie :)

      Usuń
    2. oj, pięknie wyszło ;-)
      mój mąż zajada się ze smakiem;-)
      Właśnie piekę drugie - teraz z brzoskwinią z puszki - zobaczymy jak wyjdzie.
      Właśnie wstawiłam ;-)
      Sylwia

      Usuń
    3. Uważam, że z brzoskwinią będzie równie pyszne
      Pozdrawiam L.

      Usuń
  10. Wyszło rewelacyjnie ;-) posypałam jeszcze wiórkami kokosowymi ;-)

    S.

    Życzę spokojnej nocki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piecze sie. Dodalam aromat cytrynowy i 3 lyzki jogurtu nauralnego, zobaczymy co z tego wyjdzie??? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto pyszne, wyrosnięte i smaczne, az palce lizać, zajadamy sie w Norwegii.Dziekuje za przepis.

      Usuń
    2. Witam, cieszę się że smakowało.

      Usuń
  12. co znaczy odsypać1 szklankę czego odsypac?

    OdpowiedzUsuń
  13. Mieszanki z pierwszego punktu odsyłać.

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie się piecze . Zobaczymy jakie wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto ok, tylko ta kruszonka jak dla mnie czuć mąkę i cukier

    OdpowiedzUsuń
  16. Dzis będę robić, a co z odsypana szklanka mąki?

    OdpowiedzUsuń
  17. Szczerze powiedziawszy przepis niejasny, krok 1 i 2. Masa z jajek wyszła rzadka . Kruszynki wyszło mi aż nadto. Nie spodziewam się szału po wypieku, sorry...

    OdpowiedzUsuń
  18. Rewelacja!!! Bardziej prosto i szybko być nie może. Zamieszałam składniki łyżką i gotowe. W smaku super, z tym że dałam mniej cukru (1szklanka) i bez cukru pudru. Uwielbiam takie przepisy dla leniwych. Komu nie wyszło, to musiał się bardzo postarać, żeby coś zepsuć 🤣.

    OdpowiedzUsuń
  19. Puszka ananasa-ale jak duża puszka? Są różne rozmiary. Dobrze by było podać wszystko w gramach a nie w „szklankach”. Przepis jest nieczytelny… szkoda

    OdpowiedzUsuń
  20. Właśnie się piecze

    OdpowiedzUsuń
  21. Przepis super, robię go już kolejny raz.
    Dzięki za prostotę w podaniu przepisu, jak dla mnie jest czytelne.THX😘

    OdpowiedzUsuń
  22. Pierwszy raz w życiu wyszedł mi zakalec:(

    OdpowiedzUsuń
  23. Co to znaczy wyrobić ciasto ,bo ja przez to rozumiem wyrabianie rękami, a to ciasto jest rzadkie

    OdpowiedzUsuń
  24. Wlasnie sie piecze .Mysle ze bedzie ok?

    OdpowiedzUsuń
  25. Sorki, mam 40 lat i pierwszy raz w życiu piekie ciasto, i nierozumiem co Ci ludzie nie rozumieją w tym przepisie?. Przecież wystarczy czytać ze zrozumieniem i postępować krok po kroku! Ciekawe czy mi się uda? Pozdrawiam Tomek.

    OdpowiedzUsuń
  26. Jaka wielkość puszki ananasa?

    OdpowiedzUsuń
  27. Upieklam z mandarynkami z puszki. Pozdrowienia z Kanady

    OdpowiedzUsuń
  28. Zapowiadał się pysznie, ale niestety wyszedł z zakalcem:( spróbuje jeszcze raz go upiec, tym razem dodając mniejszą puszkę ananasa

    OdpowiedzUsuń
  29. Co zrobić zresztą odsypanych składników ? Przepis nie czytelny .

    OdpowiedzUsuń