poniedziałek, 16 czerwca 2014

Ciasto z truskawkami i kruszonką

Sezon truskawkowy w pełni!  To ciasto jest puszyste, lekkie, wilgotne, wspaniale owocowe i do tego przykryte cudownie chrupiącą kruszonką. Przepis jest bardzo prosty i każdy przygotuje to ciasto bez problemu.


SKŁADNIKI:

• 3 szklanki mąki
• 1 szklanka cukru
• ¾ szklanki oleju
• 3 jajka
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 cukier waniliowy
• 1 szklanka maślanki

Jajka utrzeć z cukrami dodać olej, maślankę, mąkę z proszkiem i wylać na blachę. Na wierzch wyłożyć truskawki i przykryć je kruszonką przygotowaną z :

• 1 margaryny
• 1 szklanki cukru
• 3 szklanek mąki

Piec około 45 minut w temperaturze 180`C.





4 komentarze: