Ciasto bez którego żadne lato nie powinno minąć!
Przepis jest bardzo prosty a ciasto smaczne, lekkie i puszyste.
W upalny dzień nie ma nic lepszego niż kawałek takiego zimnego, owocowego ciacha z lodówki.
SKŁADNIKI:
na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 kostki masła - stopić
- 6 jajek
- 0,5 kg truskawek
dodatkowo:
- 1/2 litra śmietany 30%
- 2 łyżeczki żelatyny roztopione w odrobinie wody
- 3 galaretki truskawkowe ugotowane w 1 litrze wody
- truskawki
WYKONANIE:
- Jajka ubić z cukrami na puszystą pianę, dodać przesiane mąki z proszkiem
do pieczenia, lekko wymieszać, wlać masło i ponownie zamieszać. Wylać
masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypać truskawkami. Piec w 170`C do tzw "suchego patyka" około 30 minut.
- Na wystudzone ciasto wyłożyć ubitą śmietanę wymieszaną z roztopioną żelatyną.
- Wyłożyć truskawki.
- Całość zalać tężejącą galaretką - schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz