piątek, 6 czerwca 2014

Truskawkowiec

Ciasto bez którego żadne lato nie powinno minąć!
Przepis jest bardzo prosty a ciasto smaczne, lekkie i  puszyste. 
W upalny dzień nie ma nic lepszego niż kawałek takiego zimnego, owocowego ciacha z lodówki.



SKŁADNIKI:

na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kostki masła - stopić
  • 6 jajek
  • 0,5 kg truskawek

dodatkowo:
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny roztopione w odrobinie wody
  • 3 galaretki truskawkowe ugotowane w 1 litrze wody
  • truskawki
WYKONANIE:
  1. Jajka ubić z cukrami na puszystą pianę, dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać, wlać masło i ponownie zamieszać. Wylać masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypać truskawkami. Piec w 170`C do tzw "suchego patyka" około 30 minut. 
  2. Na wystudzone ciasto wyłożyć ubitą śmietanę wymieszaną z roztopioną żelatyną.
  3. Wyłożyć truskawki.
  4. Całość zalać tężejącą galaretką - schłodzić.

Milion smaków truskawek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz