Kto powiedział, że keks jest zarezerwowany tylko na zimę lub tylko na święta? W takie ponure wiosenno -deszczowe dni jak spotkały nas ostatnio jest niezastąpiony do kubka parującej kawy. Keks jest wilgotny i nie za słodki, z dużą ilością bakalii.
- 250 g masła
- 350 g mąki
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1/2 torebki proszku do pieczenia
- 100 g migdałów - posiekać
- 100 g orzechów - posiekać
- 100 g rodzynek
- 100 g żurawiny
- 100 g moreli - posiekać
- 100 g kandyzowanych orzechów
WYKONANIE:
- Masło z cukrami utrzeć na puch, dodać jajka, mąkę (przesianą) z proszkiem do pieczenia. Dosypać bakalie. Wymieszać.
- Ciasto wlać do formy keksowej wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec ok 55 minut w 170`C do tzw."suchego patyka".
- Posypać cukrem pudrem.
Mmm, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńA ta sówka urocza :)