Kto powiedział, że keks jest zarezerwowany tylko na zimę lub tylko na święta? W takie ponure wiosenno -deszczowe dni jak spotkały nas ostatnio jest niezastąpiony do kubka parującej kawy. Keks jest wilgotny i nie za słodki, z dużą ilością bakalii.
- 250 g masła
 - 350 g mąki
 - 150 g cukru
 - 4 jajka
 - 1 torebka cukru waniliowego
 - 1/2 torebki proszku do pieczenia
 - 100 g migdałów - posiekać
 - 100 g orzechów - posiekać
 - 100 g rodzynek
 - 100 g żurawiny
 - 100 g moreli - posiekać
 - 100 g kandyzowanych orzechów
 
WYKONANIE:
- Masło z cukrami utrzeć na puch, dodać jajka, mąkę (przesianą) z proszkiem do pieczenia. Dosypać bakalie. Wymieszać.
 - Ciasto wlać do formy keksowej wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
 - Piec ok 55 minut w 170`C do tzw."suchego patyka".
 - Posypać cukrem pudrem.
 
Mmm, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńA ta sówka urocza :)