Wyglądają bardzo apetycznie i dekoracyjnie, warto je zrobić nie tylko ze względu na wygląd! Proporcje są idealne, bo nie dosypałam nawet grama mąki. Są idealnie kruche i rozpływające się w ustach a do tego szybko się je przyrządza.
SKŁADNIKI:
- 1 kostka margaryny
- 1/2 kg mąki
- 15 dkg cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- 2 jajka
- 30 dkg marmolady
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę przesiewamy, łączymy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, solą i skórką z cytryny.
- Dodajemy pokrojoną margarynę i jajka. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.
- Rozwałkowujemy na cienki prostokąt, smarujemy marmoladą, zwijamy w rulon.
- Roladę kroimy na plastry.
- Ślimaki układamy na blaszce wyłożonej papierem. Wstawiamy do pieca na około 25 minut (180`C).
Pieknie wygladaja :) sprobuje dzisiaj zrobic :) duzo ciasteczek wychodzi z jednej porcji?:)
OdpowiedzUsuńNam wyszły 3 duże blaszki :)
Usuń