środa, 21 maja 2014

Zakręcone ciasteczka

Wyglądają bardzo apetycznie i dekoracyjnie, warto je zrobić nie tylko ze względu na wygląd! Proporcje są idealne, bo nie dosypałam nawet grama mąki. Są idealnie kruche i rozpływające się w ustach a do tego szybko się je przyrządza.



SKŁADNIKI:

  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 kg mąki
  • 15 dkg cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 2 jajka
  • 30 dkg marmolady
PRZYGOTOWANIE:
  1. Mąkę przesiewamy, łączymy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, solą i skórką z cytryny.
  2. Dodajemy pokrojoną margarynę i jajka. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.
  3. Rozwałkowujemy na cienki prostokąt, smarujemy marmoladą, zwijamy w rulon.
  4. Roladę kroimy na plastry.
  5. Ślimaki układamy na blaszce wyłożonej papierem. Wstawiamy do pieca na około 25 minut (180`C).

2 komentarze:

  1. Pieknie wygladaja :) sprobuje dzisiaj zrobic :) duzo ciasteczek wychodzi z jednej porcji?:)

    OdpowiedzUsuń