Wszędzie baby i babeczki Wielkanocne a u mnie dziś znajdziecie przepis na cudowne, orzeźwiające muffinki cytrynowe. Przepis godny polecenia nie tylko od święta :)
SKŁADNIKI:
• 300 g mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 150 g cukru
• szczypta soli
• 2 łyżki startej skórki z cytryny
• 1 opakowaniu cukru wanilinowego
• 2 jajka
• 250 ml jogurtu
• 125 g masła - roztopić
WYKONANIE:
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Do jednej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać, dodać cukier, sól, skórkę z cytryny i cukier waniliowy.
- W drugiej misce wymieszać jajka z jogurtem, kefirem oraz roztopionym i ostudzonym masłem (można krótko zmiksować).
- Wlać do miski z sypkimi składnikami i mieszać delikatnie łyżką tylko do połączenia się składników. Ciasto powinno pozostać lekko grudkowate.
- Ciasto wykładać do papilotek lub silikonowych foremek.
- Piec około 15-20 minut do "suchego patyczka".
SKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY:
- 1/2 szklanki masła w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki soku z cytryny
WYKONANIE:
- Ucieramy masło mikserem, aż będzie w kolorze białym.
- Po utarciu masła dodajemy cukier waniliowy - miksujemy na niskich obrotach. Następnie dodajemy przesiany cukier puder w 2-3 częściach, miksujemy, dodajemy mleko, sok z cytryny i miksujemy krem do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Dekorujemy muffinki :)
Rewelacyjne muffinki :) dawno nic takiego nie piekłam, ale mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Czy do muffinek zamiast jogurtu, którego akurat nie mam, mogę użyć mleka? Czy wtedy nie wyjdą?
OdpowiedzUsuńProponuję coś bardziej gęstego typu maślanka, kefir...
UsuńPowodzenia :)