piątek, 18 kwietnia 2014

Muffinki cytrynowe

Wszędzie baby i babeczki Wielkanocne a u mnie dziś znajdziecie przepis na cudowne, orzeźwiające muffinki cytrynowe. Przepis godny polecenia nie tylko od święta :)


SKŁADNIKI:
• 300 g mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 150 g cukru
• szczypta soli
• 2 łyżki startej skórki z cytryny
• 1 opakowaniu cukru wanilinowego
• 2 jajka
• 250 ml jogurtu
• 125 g masła - roztopić

WYKONANIE:

  1. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Do jednej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać, dodać cukier, sól, skórkę z cytryny i cukier waniliowy.
  2. W drugiej misce wymieszać jajka z jogurtem, kefirem oraz roztopionym i ostudzonym masłem (można krótko zmiksować).
  3. Wlać do miski z sypkimi składnikami i mieszać delikatnie łyżką tylko do połączenia się składników. Ciasto powinno pozostać lekko grudkowate.
  4. Ciasto wykładać do papilotek lub silikonowych foremek. 
  5. Piec około 15-20 minut do "suchego patyczka".

SKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY:

  • 1/2 szklanki masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki soku z cytryny

WYKONANIE:
  1. Ucieramy masło mikserem, aż będzie w kolorze białym.
  2. Po utarciu masła dodajemy cukier waniliowy - miksujemy na niskich obrotach. Następnie dodajemy przesiany cukier puder w 2-3 częściach, miksujemy, dodajemy mleko, sok z cytryny i miksujemy krem do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Dekorujemy muffinki :)



3 komentarze:

  1. Rewelacyjne muffinki :) dawno nic takiego nie piekłam, ale mi smaka narobiłaś :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy do muffinek zamiast jogurtu, którego akurat nie mam, mogę użyć mleka? Czy wtedy nie wyjdą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję coś bardziej gęstego typu maślanka, kefir...
      Powodzenia :)

      Usuń