czwartek, 5 czerwca 2014

Keks waniliowy

Kto powiedział, że keks jest zarezerwowany tylko na zimę lub tylko na święta? W takie ponure wiosenno -deszczowe dni jak spotkały nas ostatnio jest niezastąpiony do kubka parującej kawy. Keks jest wilgotny i nie za słodki, z dużą ilością bakalii.


SKŁADNIKI:

  • 250 g masła
  • 350 g mąki
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 100 g migdałów - posiekać
  • 100 g orzechów - posiekać
  • 100 g rodzynek
  • 100 g żurawiny
  • 100 g moreli - posiekać
  • 100 g kandyzowanych orzechów
WYKONANIE:
  1. Masło z cukrami utrzeć  na puch, dodać jajka, mąkę (przesianą) z proszkiem do pieczenia. Dosypać bakalie. Wymieszać.
  2. Ciasto wlać do formy keksowej wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec ok 55 minut w 170`C do tzw."suchego patyka".
  4. Posypać cukrem pudrem.


1 komentarz: