To ciasto piekłam wielokrotnie jednak zawsze znikało w takim tempie, że nie nadążam z robieniem zdjęć ;)
Tym razem w końcu udało się!
Tym razem w końcu udało się!
Jest rewelacyjne, delikatna pianka i maliny to coś wspaniałego. POLECAM!
Przepis: Moje WypiekiSKŁADNIKI:
na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru5 żółtek
delikatna budyniowa pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
ponadto:
- 500 g malin
WYKONANIE:
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut.
Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto z pianką jest przeze mnie uwielbiane i robiłam już je w paru wersjach :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń