sobota, 19 lipca 2014

Ciasto z czarną porzeczką

Niezawodny przepis na ciasto z sezonowymi owocami, ostatnio z truskawkami dziś z czarną porzeczką.



SKŁADNIKI:

• 3 szklanki mąki
• 1 szklanka cukru
• ¾ szklanki oleju
• 3 jajka
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 cukier waniliowy
• 1 szklanka maślanki


  • 75 dkg czarnej porzeczki


Jajka utrzeć z cukrami dodać olej, maślankę, mąkę z proszkiem i wylać na blachę. Na wierzch wyłożyć porzeczkę i przykryć je kruszonką przygotowaną z :

• 1 margaryny
• 1 szklanki cukru
• 3 szklanek mąki

Piec około 45 minut w temperaturze 180`C.


8 komentarzy:

  1. Musiało smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lucynko ile na ten przepis potrzeba porzeczek? i na jakiej wielkości blachy piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, to przez ten wieczny pośpiech :))) Przepis już został poprawiony. Potrzeba 75 dkg porzeczki. Używałam blaszki "sernikowej" około 38 cm x 24 cm.

      Usuń
    2. dzięki, w sobotę pieczemy:)

      Usuń
  3. Zrobione :) jest pyszne tylko moja wersja z jagodami :) i kruszonkę zrobiłam wg swojego przepisu, bo kuzynka robiła z tego i wyszła jej taka dziwna :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Gotowe I przepyszne. Dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekłam już kilka razy, wychodzi znakomicie 😊 Dziękuję za przepis ☺

    OdpowiedzUsuń