Niezawodny przepis na ciasto z sezonowymi owocami, ostatnio z truskawkami dziś z czarną porzeczką.
SKŁADNIKI:
• 3 szklanki mąki
• 1 szklanka cukru
• ¾ szklanki oleju
• 3 jajka
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 cukier waniliowy
• 1 szklanka maślanki
- 75 dkg czarnej porzeczki
Jajka utrzeć z cukrami dodać olej, maślankę, mąkę z proszkiem i wylać na blachę. Na wierzch wyłożyć porzeczkę i przykryć je kruszonką przygotowaną z :
• 1 margaryny
• 1 szklanki cukru
• 3 szklanek mąki
Piec około 45 minut w temperaturze 180`C.
Musiało smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńlucynko ile na ten przepis potrzeba porzeczek? i na jakiej wielkości blachy piec?
OdpowiedzUsuńNo tak, to przez ten wieczny pośpiech :))) Przepis już został poprawiony. Potrzeba 75 dkg porzeczki. Używałam blaszki "sernikowej" około 38 cm x 24 cm.
Usuńdzięki, w sobotę pieczemy:)
Usuń:)
OdpowiedzUsuńZrobione :) jest pyszne tylko moja wersja z jagodami :) i kruszonkę zrobiłam wg swojego przepisu, bo kuzynka robiła z tego i wyszła jej taka dziwna :D
OdpowiedzUsuńGotowe I przepyszne. Dziekuje za przepis.
OdpowiedzUsuńPiekłam już kilka razy, wychodzi znakomicie 😊 Dziękuję za przepis ☺
OdpowiedzUsuń