Lekki biszkopt na nim kremem z nutelli z dodatkiem nasączonych w alkoholu śliwek. Wszystko co wspaniałe oprószone czekoladą. Ciasto wyszło rewelacyjnie, smakuje wszystkim gościom, jest wspaniałe, rozpływające się w ustach, w smaku troszkę podobne do czekolady studenckiej. Prawdziwa bomba szczęścia dla czekoladoholików.
MASA ŚLIWKOWA:
- ½ kg suszonych śliwek- pokroić
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki wody
Zagotować i po 3 minutach odstawić, jak przestygnie zalać 150 ml wódki lub 100 ml spirytusu. Odstawić na 1 dzień.
KREM NUTELLOWY:
Ubić:
- 3 jaja
- 10 dag cukru
dodać:
- 1 kostkę masła
- 1 Nutellę (200g)
- 3 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny
Na przygotowany wcześniej jasny biszkopt nakładać:
- ½ kremu z nutelli
- masę śliwkową
- ½ kremu z nutelli
- potartą czekoladę
Taka trochę czekośliwka. Jak to musi smakować. Mniam! :)
OdpowiedzUsuńMmm, wyjątkowo obiecujące połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuń