środa, 30 lipca 2014

Ciasto z nutellą i śliwkami

Lekki biszkopt na nim kremem z nutelli z dodatkiem nasączonych w alkoholu śliwek. Wszystko co wspaniałe oprószone czekoladą. Ciasto wyszło rewelacyjnie, smakuje wszystkim gościom, jest wspaniałe, rozpływające się w ustach, w smaku troszkę podobne do czekolady studenckiej. Prawdziwa bomba szczęścia dla czekoladoholików. 


blaszka 30x40
MASA ŚLIWKOWA:


  • ½ kg suszonych śliwek- pokroić
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki wody

Zagotować i po 3 minutach odstawić, jak przestygnie zalać  150 ml wódki lub 100 ml spirytusu. Odstawić na 1 dzień.

KREM NUTELLOWY:
Ubić:

  • 3 jaja
  • 10 dag cukru

dodać:

  • 1 kostkę masła
  • 1 Nutellę (200g)
  • 3 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny


Na przygotowany wcześniej jasny biszkopt nakładać:

  • ½ kremu z nutelli
  • masę śliwkową
  • ½ kremu z nutelli
  • potartą czekoladę


2 komentarze:

  1. Taka trochę czekośliwka. Jak to musi smakować. Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wyjątkowo obiecujące połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń