tag:blogger.com,1999:blog-1784139570065984502.post1211436034397342020..comments2024-03-27T21:11:56.129+01:00Comments on Pyszna piecze... : Śląski kołocz z seremStrychhttp://www.blogger.com/profile/12573067624052354272noreply@blogger.comBlogger25125tag:blogger.com,1999:blog-1784139570065984502.post-43292343835876671062017-06-19T21:21:51.433+02:002017-06-19T21:21:51.433+02:00Obstawiam złej jakości ser. Zbyt mokry tworzy zaka...Obstawiam złej jakości ser. Zbyt mokry tworzy zakalec w cieście.Strychhttps://www.blogger.com/profile/12573067624052354272noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1784139570065984502.post-85417587637570427052017-06-19T10:59:39.044+02:002017-06-19T10:59:39.044+02:00Witam, wczoraj upiekłam ten kołocz dokładnie wg pr...Witam, wczoraj upiekłam ten kołocz dokładnie wg przepisu i nie wyszedł mi chyba tak, jak powinien. Ser jest za mało zbity a spód w ogóle niedopieczony. Ciągnie się i jest mokry, czuś go drożdżami, w ogóle nie nadaje się do jedzenia (spód). Ani jednego kawałka nie da się ściągnąć z blachy - trzeba to robić łyżką. Piekłam 40 min na 180 stopni. Gdzie popełniłam błąd?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1784139570065984502.post-6751186317605613872017-01-19T19:56:23.080+01:002017-01-19T19:56:23.080+01:00Pracując na Śląsku w delegacji zawsze kupowałem ko...Pracując na Śląsku w delegacji zawsze kupowałem kołocza jadąc do domu,uważam że jest to najlepsze ciasto pod słońcem,teraz mi go brakuje.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1784139570065984502.post-32773025093089459922015-06-29T15:09:39.643+02:002015-06-29T15:09:39.643+02:00Witam , kołocz jest przepyszny:) mogłabym dostac j...Witam , kołocz jest przepyszny:) mogłabym dostac jeszcze od Pani przepis na mase makowa? Zeby zrobic kolocz z makiem :) Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1784139570065984502.post-54362845329851701552015-01-28T00:19:22.560+01:002015-01-28T00:19:22.560+01:00Tak, w celu zagęszczenia konsystencji
konsystencji...Tak, w celu zagęszczenia konsystencji<br />konsystencji. Pozdrawiam <br />Strychhttps://www.blogger.com/profile/12573067624052354272noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1784139570065984502.post-28259226543893488692015-01-27T20:17:39.102+01:002015-01-27T20:17:39.102+01:00Witam, budyń dodajemy taki suchy w proszku? 1,5 op...Witam, budyń dodajemy taki suchy w proszku? 1,5 opakowania?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1784139570065984502.post-83183671381438854192015-01-27T14:23:56.529+01:002015-01-27T14:23:56.529+01:00Bardzo się cieszę :)
Pozdrawiam L.Bardzo się cieszę :)<br />Pozdrawiam L.Strychhttps://www.blogger.com/profile/12573067624052354272noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1784139570065984502.post-24184533320389833972015-01-26T19:23:18.696+01:002015-01-26T19:23:18.696+01:00Witam, przepis jest rewelacja niedawno upieklam ko...Witam, przepis jest rewelacja niedawno upieklam kolocz wedlug Pani przepisu. Tak wszystkim smakowalo ze cala blacha znikla w ciagu 2 dni :) Musze sobie zapisac ten przepis bo wiem ze jeszcze nie raz z niego skorzystam. Dziekuje za przepis i serdecznie pozdrawiam.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1784139570065984502.post-71149278582123119482014-12-24T01:18:40.299+01:002014-12-24T01:18:40.299+01:00Witam:)
Chyba trochę za późno odpisuję ale u mnie ...Witam:)<br />Chyba trochę za późno odpisuję ale u mnie w kuchni też królowały wypieki.<br />Zaczyn odstawiam do podwojenia objętości, czas będzie różny w zależności od jakości drożdży, czy nawet temperatury w kuchni.Strychhttps://www.blogger.com/profile/12573067624052354272noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1784139570065984502.post-29395878781537308592014-12-23T16:27:03.167+01:002014-12-23T16:27:03.167+01:00na jaki czas odstawiamy odczyn?na jaki czas odstawiamy odczyn?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1784139570065984502.post-64282646328011570772014-12-22T09:23:34.609+01:002014-12-22T09:23:34.609+01:00Witam,
przepis jest na dużą blaszkę piecową około ...Witam,<br />przepis jest na dużą blaszkę piecową około 33 cm x 38 cm.<br /><br />Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.Strychhttps://www.blogger.com/profile/12573067624052354272noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1784139570065984502.post-19580663968510183852014-12-22T01:29:18.958+01:002014-12-22T01:29:18.958+01:00witam, na jakie rozmiary blaszki jest przepis? dz...witam, na jakie rozmiary blaszki jest przepis? dziękuję za szybką odpowiedź, na święta chcę upiec :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1784139570065984502.post-44445282882782617482014-04-20T21:54:02.411+02:002014-04-20T21:54:02.411+02:00na stypie upiekłam , polecam odpowiednie na stypę ...na stypie upiekłam , polecam odpowiednie na stypę .Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1784139570065984502.post-10360427666710351792013-11-01T22:32:09.272+01:002013-11-01T22:32:09.272+01:00Dziękuję za miłe słowa, śląskie kołocze są rewelac...Dziękuję za miłe słowa, śląskie kołocze są rewelacyjne ;)<br />PozdrawiamStrychhttps://www.blogger.com/profile/12573067624052354272noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1784139570065984502.post-51252670018087691372013-11-01T19:14:10.347+01:002013-11-01T19:14:10.347+01:00W końcu mi się udało. Obiecałam sobie, że choć raz...W końcu mi się udało. Obiecałam sobie, że choć raz w życiu kołocz muszę upiec, moje obydwie babcie robiły go na każdą większą okoliczność. Ta, która piekła smaczniejszy nie potrafiła dać mi przepisu bo robiła od lat wszystko "na oko". Gdzieś wyczytałam, że każda prawdziwa ślązaczka kołocz musiała umieć wykonać, więc korzystając z urodzinowej okazji zabrałam się do roboty :-). Twój przepis wydał mi się najbardziej przystępny :-). Miałam problem z rozwałkowaniem ciasta drożdżowego, cały czas się kurczyło, ale jakoś sobie poradziłam (głupotą byłoby się poddać w takiej chwili), wygląda na to, że dałam za dużo mąki ponieważ ciasto wyszło zbyt suche, miejscami górna warstwa odklejała się od sera. Poza tym przypalił mi się od spodu, ale po odcięciu spalonych części nie było nic czuć :). W smaku rewelacja, masa serowa z otartą skórką cytrynową i rodzynki (u mnie koniecznie muszą być) robi swoje. Zostało mi bardzo dużo posypki, zamroziłam może upiekę z niej jakieś świąteczne ciastko :-). Dziękuję za przepis i inspirację. Pozdrawiam ciepło :-)Olahttps://www.blogger.com/profile/11477212875545448750noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1784139570065984502.post-61834152455904448652013-09-28T23:10:35.768+02:002013-09-28T23:10:35.768+02:00Taką ilość składników stosuje na dużą "piecow...Taką ilość składników stosuje na dużą "piecową" blaszkę. Możesz zrobić go na "sernikowej" będzie wyższy.<br /><br />Powodzenia i pozdrawiam :)Strychhttps://www.blogger.com/profile/12573067624052354272noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1784139570065984502.post-20805120987598619152013-09-28T20:10:04.812+02:002013-09-28T20:10:04.812+02:00Witam. To są składniki na jedną dużą blachę? Witam. To są składniki na jedną dużą blachę? Olahttps://www.blogger.com/profile/11477212875545448750noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1784139570065984502.post-10123482183010902602012-12-30T12:17:54.492+01:002012-12-30T12:17:54.492+01:00Szkoda, że tego nie wiedzieliśmy. Podalibyśmy tros...Szkoda, że tego nie wiedzieliśmy. Podalibyśmy troszkę przez płot:)<br /><br />Życzę dużo zdrowia!!!Strychhttps://www.blogger.com/profile/12573067624052354272noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1784139570065984502.post-59411743825589760002012-12-30T11:25:54.423+01:002012-12-30T11:25:54.423+01:00Dziękuję za komentarz.
Uwielbiam Twój blog - jest ...Dziękuję za komentarz.<br />Uwielbiam Twój blog - jest wspaniały!Strychhttps://www.blogger.com/profile/12573067624052354272noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1784139570065984502.post-90308188485158191992012-12-30T11:25:04.291+01:002012-12-30T11:25:04.291+01:00tak ser to też mój faworyt :)tak ser to też mój faworyt :)Strychhttps://www.blogger.com/profile/12573067624052354272noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1784139570065984502.post-66083381588674649252012-12-30T11:24:36.121+01:002012-12-30T11:24:36.121+01:00oj warto warto :)oj warto warto :)Strychhttps://www.blogger.com/profile/12573067624052354272noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1784139570065984502.post-48656939623702493262012-12-29T23:09:05.991+01:002012-12-29T23:09:05.991+01:00Droga Sąsiadeczko
Za śląski kołocz dam się pokroić...Droga Sąsiadeczko<br />Za śląski kołocz dam się pokroić. Zwłaszcza z serem. Nowy Rok będziemy witać w domu. Choroba uniemożliwiła nam wyjazd w góry. <br />Pozdrawiam serdecznie.<br />Basia S. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1784139570065984502.post-17974294111551401512012-12-29T12:06:03.576+01:002012-12-29T12:06:03.576+01:00Zapisuję i pozdrawiam ze Śląska Opolskiego!Zapisuję i pozdrawiam ze Śląska Opolskiego!bistro mamahttps://www.blogger.com/profile/02976884059444763195noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1784139570065984502.post-39986896491059814382012-12-29T11:11:44.469+01:002012-12-29T11:11:44.469+01:00strasznie mi sie ten regionalizm podoba, konieczni...strasznie mi sie ten regionalizm podoba, koniecznie z seremasiejahttps://www.blogger.com/profile/10050718531838242903noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1784139570065984502.post-8835295390159046302012-12-29T01:21:56.299+01:002012-12-29T01:21:56.299+01:00Od czasu do czasu lubię przygotować coś nietypoweg...Od czasu do czasu lubię przygotować coś nietypowego, regionalnego. O śląskich kołaczach krążą legendy. Warto spróbować.Droczilkahttps://www.blogger.com/profile/03906319922482027679noreply@blogger.com