Super szybkie ciasto z rabarbarem. Lekko wilgotne, nie suche. Puszyste, nie zbite. Słodkie z kwaśnym. No i ta maślana kruszonka - korona dla ideału.
Ciasto:
• 1 ½ szklanki maślanki
• 1 ½ szklanki cukru
• 3 ¾ szklanki maki
• 4-5 jajek
• 4 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• ¾ szklanki oleju
• 1 ½ opakowania cukru waniliowego
Kruszonka:
• 150g masła
• Cukier
• Mąka
Wykonanie:
Około 70 dkg rabarbaru obrać, pokroić, lekko zacukrować i odstawić na sito. Składniki na ciasto zmiksować. Na blachę wyłożoną pergaminem wylać ciasto, wyłożyć dobrze odsączony rabarbar. Posypać kruszonką (mąki i cukru na ‘’oko’’ – połączone ale bardzo kruche). Piec 50 minut w temperaturze około 180`C.
ta kruszonka *_* , w ogóle całe ciasto, aż się chce zjeść z obrazka!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com