czwartek, 20 września 2012

Ciasto maślankowo-rabarbarowe

Super szybkie ciasto z rabarbarem. Lekko wilgotne, nie suche. Puszyste, nie zbite. Słodkie z kwaśnym. No i ta maślana kruszonka - korona dla ideału.


Składniki:


Ciasto:
1 ½ szklanki maślanki
1 ½ szklanki cukru
3 ¾ szklanki maki
4-5 jajek
4 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki oleju
1 ½ opakowania cukru waniliowego

Kruszonka:
150g masła
Cukier 
Mąka


Wykonanie:

Około 70 dkg rabarbaru obrać, pokroić, lekko zacukrować i odstawić na sito. Składniki na ciasto zmiksować. Na blachę wyłożoną pergaminem wylać ciasto, wyłożyć dobrze odsączony rabarbar. Posypać kruszonką (mąki i cukru na ‘’oko’’ – połączone ale bardzo kruche). Piec 50 minut w temperaturze około 180`C.


1 komentarz:

  1. ta kruszonka *_* , w ogóle całe ciasto, aż się chce zjeść z obrazka!
    pozdrawiam ciepło,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń