środa, 26 września 2012

Tarta serowo - migdałowo - jabłkowa

Moje pierwsze poczynania z tartą na słodko. Dotąd tarty piekłam w każdej możliwiej słonej wariacji. Ta tarta to taka "wypasiona" szarlotka w nowej wersji. Miękkie serowo-budyniowe wnętrze równoważą twardsze kwaśne jabłka które są z kolei posypane słodkim cynamonowym migdałem. POLECAM ! Inspiracją stał się ten blog: ushiilandia



Składniki:

na ciasto

  • 1/2 kostki masła
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej

na masę serową:

  • 300 ml serka homogenizowanego z prawdziwą wanilią
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

na masę jabłkową:

  • 5 kwaśnych jabłek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść płatków migdałowych

Wykonanie:
Posiekać składniki na spód do połączenia składników. Ciasto włożyć do lodówki na około 15 minut. Formę wylepić ciastem, włożyć do piekarnika na 10 min. W międzyczasie pokroić obrane jabłka na 16 części i wymieszać je z cukrem, migdałami i cynamonem. Ser utrzeć z budyniem na gładką masę. Na podpieczony spód wylać masę serową, następnie delikatnie rozłożyć masę jabłkową. Ciasto włożyć do piekarnika i piec ok. 40 min. 




3 komentarze:

  1. zgadzam się z opisem , taką szarlotką można się tylko najeść :) zapraszam do mnie http://nymuffin.blogspot.com/2014/03/apple-tartcrumble-tarta-jabkowa-crumble.html#.UycVU6h5OSo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam, świetny masz blog - polecam wszystkim!

      Usuń