Moje pierwsze poczynania z tartą na słodko. Dotąd tarty piekłam w każdej możliwiej słonej wariacji. Ta tarta to taka "wypasiona" szarlotka w nowej wersji. Miękkie serowo-budyniowe wnętrze równoważą twardsze kwaśne jabłka które są z kolei posypane słodkim cynamonowym migdałem. POLECAM ! Inspiracją stał się ten blog: ushiilandia
Składniki:
na ciasto
- 1/2 kostki masła
- 1/4 szkl. cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
na masę serową:
- 300 ml serka homogenizowanego z prawdziwą wanilią
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
na masę jabłkową:
- 5 kwaśnych jabłek
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść płatków migdałowych
Wykonanie:
Posiekać składniki na spód do połączenia składników. Ciasto włożyć do lodówki na około 15 minut. Formę wylepić ciastem, włożyć do piekarnika na 10 min. W międzyczasie pokroić obrane jabłka na 16 części i wymieszać je z cukrem, migdałami i cynamonem. Ser utrzeć z budyniem na gładką masę. Na podpieczony spód wylać masę serową, następnie delikatnie rozłożyć masę jabłkową. Ciasto włożyć do piekarnika i piec ok. 40 min.
Pysznie!
OdpowiedzUsuńzgadzam się z opisem , taką szarlotką można się tylko najeść :) zapraszam do mnie http://nymuffin.blogspot.com/2014/03/apple-tartcrumble-tarta-jabkowa-crumble.html#.UycVU6h5OSo
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, świetny masz blog - polecam wszystkim!
Usuń