niedziela, 30 września 2012

Ciasto "balowe"

Ciasto smakuje wyśmienicie, zwłaszcza drugiego dnia. Słone krakersy równoważą słodycz karmelu. Polecam nie tylko bale ;-)



Składniki:

MASA:

  • 2 ½ szklanki mleka
  •  ½ szklanki cukru
  • 3/4 kostki masła
  • 3-4 żółtka
  • ¾ szklanki mąki


ORAZ:

  • ½ l śmietany 36%
  • 2  "śmietan-fixy" lub żelatyna
  • 2 łyżki cukru pudru
  • paczka herbatników (około 250g)
  • paczka krakersów
  • puszka gotowej masy krówkowej
Wykonanie:

Upiec jasny biszkopt.
Przygotowanie masy budyniowej:  W szklance mleka rozpuścić mąkę z cukrem i żółtkami. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka, wlać rozrobiony płyn, mieszać do zgęstnienia. Po przestudzeniu, utrzeć z  miękkim masłem.
Przygotowanie masy śmietanowej: śmietanę ubić, dodać śmietanfixy wymieszane z cukrem pudrem lub roztopioną żelatynę.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć:
  • letnią masę budyniową,
  • herbatniki,
  • masę karmelową 
  • krakersy,
  • śmietanę.
Odstawić w chodne miejsce.



5 komentarzy:

  1. 'niech żyje bal...' i to ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Strasznie mi się podoba dodatek krakersów :) słyszałam, że połączenie karmelu z solą jest wyśmienite. Chyba najbardziej skłonna jestem to sprawdzić właśnie w tej wersji :D Zapisuję do zrobienia :) Tylko jedno pytanie - na jakiej wielkości blaszce piekłaś? I z ilu jajek ten biszkopt?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam:) Biszkopt jest upieczony z 8 jajek. A podane składniki wystarczają na dużą piecową blachę (około 40 na 37 cm). Pozdrawiam

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń
  3. Witam
    Mogę prosić przepis na biszkopt. Ciasto wygląda bardzo smakowicie;-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń