Ciasto smakuje wyśmienicie, zwłaszcza drugiego dnia. Słone krakersy równoważą słodycz karmelu. Polecam nie tylko bale ;-)
Składniki:
MASA:
- 2 ½ szklanki mleka
- ½ szklanki cukru
- 3/4 kostki masła
- 3-4 żółtka
- ¾ szklanki mąki
ORAZ:
- ½ l śmietany 36%
- 2 "śmietan-fixy" lub żelatyna
- 2 łyżki cukru pudru
- paczka herbatników (około 250g)
- paczka krakersów
- puszka gotowej masy krówkowej
Wykonanie:
Upiec jasny biszkopt.
Przygotowanie masy budyniowej: W szklance mleka rozpuścić mąkę z cukrem i żółtkami. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka, wlać rozrobiony płyn, mieszać do zgęstnienia. Po przestudzeniu, utrzeć z miękkim masłem.
Przygotowanie masy śmietanowej: śmietanę ubić, dodać śmietanfixy wymieszane z cukrem pudrem lub roztopioną żelatynę.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć:
- letnią masę budyniową,
- herbatniki,
- masę karmelową
- krakersy,
- śmietanę.
Odstawić w chodne miejsce.
'niech żyje bal...' i to ciasto! :)
OdpowiedzUsuńStrasznie mi się podoba dodatek krakersów :) słyszałam, że połączenie karmelu z solą jest wyśmienite. Chyba najbardziej skłonna jestem to sprawdzić właśnie w tej wersji :D Zapisuję do zrobienia :) Tylko jedno pytanie - na jakiej wielkości blaszce piekłaś? I z ilu jajek ten biszkopt?
OdpowiedzUsuńWitam:) Biszkopt jest upieczony z 8 jajek. A podane składniki wystarczają na dużą piecową blachę (około 40 na 37 cm). Pozdrawiam
UsuńDziękuję za odpowiedź :)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńMogę prosić przepis na biszkopt. Ciasto wygląda bardzo smakowicie;-) pozdrawiam