Przepis mojej mamy na fantastyczne ptysie - smak który odchodzi do lamusa. Wszyscy znamy i pamiętamy ptyśki albo eklerki z dzieciństwa kupowane w cukierniach. Pora na przypomnienie tego smaku!
Ciasto:
- 20 dkg mąki
- sól
- 6 jajek
- 100g masła
- 1 szklanka wody
Do szklanki wody dodajemy masło, szczyptę soli i zagotowujemy. Do wrzątku dodajemy mąkę, zaparzamy i studzimy. Do zimnej masy dodajemy po 1 jajku. Wyrabiamy. Wyciskamy placuszki wielkości dużego orzecha włoskiego na blachę wysmarowaną masłem. Pieczemy w 200`C około 20 minut.
Krem:
- 1 ½ kostki masła
- 2 budynie u gotowane w 0,75 litra mleka
Do miękkiego masła dodajemy partiami dobrze wystudzony budyń i miksujemy.
Zimne ptysie przecinamy na pół i wypełniamy kremem budyniowym.
Udały się, wow
OdpowiedzUsuń