niedziela, 30 września 2012

Ptysie


Przepis mojej mamy na fantastyczne ptysie - smak który odchodzi do lamusa. Wszyscy znamy i pamiętamy ptyśki albo eklerki z dzieciństwa kupowane w cukierniach. Pora na przypomnienie tego smaku!




Ciasto:

  • 20 dkg mąki
  • sól
  • 6 jajek
  • 100g masła
  • 1 szklanka wody
Do szklanki wody dodajemy masło, szczyptę soli i zagotowujemy. Do wrzątku dodajemy mąkę, zaparzamy i studzimy. Do zimnej masy dodajemy po 1 jajku. Wyrabiamy. Wyciskamy placuszki wielkości dużego orzecha włoskiego na blachę wysmarowaną masłem. Pieczemy w 200`C około 20 minut.


Krem:

  • 1 ½ kostki masła
  • 2 budynie u gotowane w 0,75 litra mleka
Do miękkiego masła dodajemy partiami dobrze wystudzony budyń i miksujemy.

Zimne ptysie przecinamy na pół i wypełniamy kremem budyniowym.




1 komentarz: