Przepis otrzymałam od Gabrysi - pozdrawiam serdecznie :) 
Ciasto bez pieczenia - niebo w gębie! Idealne połączenie smaków, niezwykle delikatne, nie za słodkie, warstwa kajmakowa i warstwa budyniowa, przełożone słonymi krakersami...
SKŁADNIKI:
- Mleko skondensowane – gotować 3 h / 1 puszka masy kajmakowej
 - 3 paczki słonych krakersów
 - ½ litra śmietany 30%
 - 3 łyżki żelatyny
 - 1 budyń śmietankowy
 - ¾ szklanki mąki
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 - 1 jajko
 - ¾ szklanki cukru
 - Cukier waniliowy
 - 1 kostka masła
 - 1 litr mleka
 - Migdały w płatkach – uprażyć
 
WYKONANIE:
Z litra mleka odlać 1 ½ szklanki i rozpuścić w nim: budyń, mąki i jajko. Pozostałe mleko zagotować z cukrami i wlać mieszankę (ugotować budyń). Odstawić. Masę budyniową zmiksować z masłem. 
Przekładać: Krakersy, masa budyniowa, krakersy, masa karmelowa, krakersy, śmietana z żelatyną, migdały.
To ciasto musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńJa krem do tego ciasta robię tak : 1/2 litra mleka zagotowuję ze szklanką cukru i cukrem waniliowym i do gotującego sie mleka wlewam 1/2 litra mleka z rozmieszanymi 2 żółtkami i szklanką mąki krupczatki jak wystygnie to mieszam z "kasią" 200gram
OdpowiedzUsuńMmm, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń