piątek, 3 kwietnia 2015

Ciasto krakersowe

Przepis otrzymałam od Gabrysi - pozdrawiam serdecznie :) 
Ciasto bez pieczenia - niebo w gębie! Idealne połączenie smaków, niezwykle delikatne, nie za słodkie, warstwa kajmakowa i warstwa budyniowa, przełożone słonymi krakersami...
SKŁADNIKI:
  • Mleko skondensowane – gotować 3 h / 1 puszka masy kajmakowej 
  • 3 paczki słonych krakersów
  • ½ litra śmietany 30%
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 budyń śmietankowy
  • ¾ szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki cukru
  • Cukier waniliowy
  • 1 kostka masła
  • 1 litr mleka
  • Migdały w płatkach – uprażyć

WYKONANIE:
Z litra mleka odlać 1 ½ szklanki i rozpuścić w nim: budyń, mąki i jajko. Pozostałe mleko zagotować z cukrami i wlać mieszankę (ugotować budyń). Odstawić. Masę budyniową zmiksować z masłem. 

Przekładać: Krakersy, masa budyniowa, krakersy, masa karmelowa, krakersy, śmietana z żelatyną, migdały.



3 komentarze:

  1. Ja krem do tego ciasta robię tak : 1/2 litra mleka zagotowuję ze szklanką cukru i cukrem waniliowym i do gotującego sie mleka wlewam 1/2 litra mleka z rozmieszanymi 2 żółtkami i szklanką mąki krupczatki jak wystygnie to mieszam z "kasią" 200gram

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń