Odmiana tego przepisu.  Babka jest  mięciutka, puszysta i idealnie pachnie białą czekoladą. Rozeszła się jeszcze przed wykonaniem planowanej polewy - POLECAM!
- 21 dkg białek
 - szczypta soli
 - 20 dkg mąki pszennej tortowej
 - 20 dkg cukru
 - 4 łyżeczki kakao
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 5 dkg masła
 - tabliczka białej czekolady (100g)
 
WYKONANIE:
- Białka ubić z solą na sztywno. Nie przerywając ubijania dosypujemy partiami cukier.
 - Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
 - Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
 - Masło utrzeć i dodać do niego rozpuszczoną czekoladę - miksować.
 - Masę czekoladową delikatnie wymieszać z białkami i mąką.
 - Tortownicę (23cm) natłuścić i wysypać bułką tartą, wlać ciasto, wyrównać i wstawić do piekarnika (piec ok 35 min).
 - Upieczoną wyjąć i wystudzić na kratce.
 
To musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńByło pyszne...
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńMniam, musiała smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam i polecam!
Usuń