sobota, 20 października 2012

Czekoladowe ciacho


Znużenie przetwarzania białek na: bezy, kokosanki i babki cytrynowe sięga zenitu dlatego inspiracji na inne kreatywne i pyszne spożytkowanie białek szukałam w sieci. Blog Elizy  moje pasje 
jak zwykle bezbłędny! Ciasto jest  mięciutkie, puszyste i idealnie czekoladowe. 


SKŁADNIKI:
  • 21 dkg białek
  • szczypta soli
  • 20 dkg mąki pszennej tortowej
  • 20 dkg cukru
  • 4 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dkg masła
  • tabliczka mlecznej czekolady (100g)
WYKONANIE:
  1. Białka ubić z solą na sztywno. Nie przerywając ubijania dosypujemy partiami  cukier. 
  2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
  4. Masło utrzeć i dodać do niego rozpuszczoną czekoladę - miksować. 
  5. Masę czekoladową delikatnie wymieszać z białkami i mąką.
  6. Tortownicę (23cm) natłuścić i wysypać bułką tartą, wlać ciasto, wyrównać i wstawić do piekarnika (piec ok 35 min).
  7. Upieczony wyjąć i wystudzić na kratce.
POLEWA:
  • 1/2 szklanki mleka w proszku (klasycznego, granulat się nie nadaje)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 kostki masła
  • 1 łyżka wody
Tłuszcz włożyć do rondelka, wsypać cukier, dodać wodę. Wszystko razem podgrzać do rozpuszczenia cukru. Wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. W czasie mieszania można lekko podgrzewać (polewa stanie się bardziej płynna i łatwiej się rozprowadzi na cieście).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz