Znużenie przetwarzania białek na: bezy, kokosanki i babki cytrynowe sięga zenitu dlatego inspiracji na inne kreatywne i pyszne spożytkowanie białek szukałam w sieci. Blog Elizy moje pasje
jak zwykle bezbłędny! Ciasto jest mięciutkie, puszyste i idealnie czekoladowe.
SKŁADNIKI:
- 21 dkg białek
- szczypta soli
- 20 dkg mąki pszennej tortowej
- 20 dkg cukru
- 4 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 dkg masła
- tabliczka mlecznej czekolady (100g)
- Białka ubić z solą na sztywno. Nie przerywając ubijania dosypujemy partiami cukier.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Masło utrzeć i dodać do niego rozpuszczoną czekoladę - miksować.
- Masę czekoladową delikatnie wymieszać z białkami i mąką.
- Tortownicę (23cm) natłuścić i wysypać bułką tartą, wlać ciasto, wyrównać i wstawić do piekarnika (piec ok 35 min).
- Upieczony wyjąć i wystudzić na kratce.
- 1/2 szklanki mleka w proszku (klasycznego, granulat się nie nadaje)
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 kostki masła
- 1 łyżka wody
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz