środa, 24 października 2012

Rogale z czekoladą


Standardowe ciasto drożdżowe, do tego trochę czekolady i raj na ziemi ;-)



SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg mąki
  • 200g masła - roztopić
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka +1 do posmarowania
  • 70ml  mleka
  • 3 łyżki śmietany
  • 5 dkg cukru

ponadto:

  • czekolada

WYKONANIE:

1. Podgrzać mleko z cukrem i do ciepłego dodać drożdże i parę łyżek mąki. Odstawić.
2. Gdy zaczyn urośnie dodać do niego jajka i śmietanę - wymieszać.
3. Zaczyn wlać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia - zamieszać.
4. Na koniec dodać tłuszcz - wyrabiać jak drożdżowe ciasto i odstawić do wyrośnięcia
5. Rozwałkować w koło, pociąć w trójkąty. Nałożyć czekoladę na podstawę trójkąta, zawinąć w rogalik w stronę wierzchołka.
6. Układać rogaliki na blasze wyłożonej papierem, posmarować je rozmąconym jajkiem.
6. Piec na złoty kolor w temp 180` C. 


1 komentarz: