Standardowe ciasto drożdżowe, do tego trochę czekolady i raj na ziemi ;-)
- 1/2 kg mąki
- 200g masła - roztopić
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka +1 do posmarowania
- 70ml mleka
- 3 łyżki śmietany
- 5 dkg cukru
ponadto:
- czekolada
WYKONANIE:
1. Podgrzać mleko z cukrem i do ciepłego dodać drożdże i parę łyżek mąki. Odstawić.
2. Gdy zaczyn urośnie dodać do niego jajka i śmietanę - wymieszać.
3. Zaczyn wlać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia - zamieszać.
4. Na koniec dodać tłuszcz - wyrabiać jak drożdżowe ciasto i odstawić do wyrośnięcia
5. Rozwałkować w koło, pociąć w trójkąty. Nałożyć czekoladę na podstawę trójkąta, zawinąć w rogalik w stronę wierzchołka.
6. Układać rogaliki na blasze wyłożonej papierem, posmarować je rozmąconym jajkiem.
6. Piec na złoty kolor w temp 180` C.
mmm, pycha;)
OdpowiedzUsuń