czwartek, 25 października 2012

Rogaliki z marmoladką


Tym razem na blogu specjalnie na akcję ROGATE WYPIEKI – rogaliki drożdżowe.
Ciasteczka bardzo łatwe, smaczne i zachwycające prostotą wykonane z mojego super uniwersalnego ciasta drożdżowego które zawsze się udaje :)


SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg mąki
  • 200g masła - roztopić
  • 50 g drożdży
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka +1 do posmarowania
  • 70ml  mleka
  • 3 łyżki śmietany
  • 5 dkg cukru
ponadto:
  • marmolada
WYKONANIE:

1. Podgrzać mleko z cukrem i do ciepłego dodać drożdże i parę łyżek mąki. Odstawić.
2. Gdy zaczyn urośnie dodać do niego jajka i śmietanę - wymieszać.
3. Zaczyn wlać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia - zamieszać.
4. Na koniec dodać tłuszcz - wyrabiać jak drożdżowe ciasto i odstawić do wyrośnięcia
5. Rozwałkować w koło, pociąć w trójkąty. Nałożyć marmoladę na podstawę trójkąta, zawinąć w rogalik w stronę wierzchołka.
6. Układać rogaliki na blasze wyłożonej papierem, posmarować je rozmąconym jajkiem.
6. Piec na złoty kolor w temp 180` C. 


7 komentarzy:

  1. Super rogaliki, ja ostatnio tez takie piekę :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Ladniutki te rogaliczki, mnie zawsze wypływa marmolada.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie kwestia zlepienia "trójkącika" w odpowiednim miejscu.
      Pozdrawiam i trzeba próbować, nie poddawać się :)

      Usuń
  3. jak dawno nie robiłam takich rogalików.. chyba czas przypomnieć sobie ich smak :) wyglądają bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym jednego lub dwa.., wyglądają pysznie, ostatnio jadłam takie z marmoladą cytrynowo-limonkową(z lidla), równie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń