Tym razem na blogu specjalnie na akcję ROGATE WYPIEKI – rogaliki drożdżowe.
Ciasteczka bardzo łatwe, smaczne i zachwycające prostotą wykonane z mojego super uniwersalnego ciasta drożdżowego które zawsze się udaje :)
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg mąki
- 200g masła - roztopić
- 50 g drożdży
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka +1 do posmarowania
- 70ml mleka
- 3 łyżki śmietany
- 5 dkg cukru
ponadto:
- marmolada
WYKONANIE:
1. Podgrzać mleko z cukrem i do ciepłego dodać drożdże i parę łyżek mąki. Odstawić.
2. Gdy zaczyn urośnie dodać do niego jajka i śmietanę - wymieszać.
3. Zaczyn wlać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia - zamieszać.
4. Na koniec dodać tłuszcz - wyrabiać jak drożdżowe ciasto i odstawić do wyrośnięcia
5. Rozwałkować w koło, pociąć w trójkąty. Nałożyć marmoladę na podstawę trójkąta, zawinąć w rogalik w stronę wierzchołka.
6. Układać rogaliki na blasze wyłożonej papierem, posmarować je rozmąconym jajkiem.
6. Piec na złoty kolor w temp 180` C.
Super rogaliki, ja ostatnio tez takie piekę :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Są pyszne, również pozdrawiam :)
UsuńLadniutki te rogaliczki, mnie zawsze wypływa marmolada.
OdpowiedzUsuńPewnie kwestia zlepienia "trójkącika" w odpowiednim miejscu.
UsuńPozdrawiam i trzeba próbować, nie poddawać się :)
jak dawno nie robiłam takich rogalików.. chyba czas przypomnieć sobie ich smak :) wyglądają bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńOj tak :) Wypróbuj koniecznie!
UsuńPozdrawiam
Zjadłabym jednego lub dwa.., wyglądają pysznie, ostatnio jadłam takie z marmoladą cytrynowo-limonkową(z lidla), równie pyszne:)
OdpowiedzUsuń