Stało się... Nie mogłam się oprzeć!
Od miesiąca zauważyłam nową modę wśród blogerów a mianowicie: 1) chlebki do odrywania 2) muffiki sowy (i na nie przyjdzie pora). Co prawda nie upiekłam chlebka ale wykonując rogaliki zarobiłam ciasto z większej porcji i musiałam koniecznie przetestować odrywańca w słodkiej cynamonowej wersji. I wiecie co Wam powiem? PYSZNY!!! Blaszka wyjechała z pieca około 21:00 a rano zastałam w kuchni marną piętkę, jaki z tego wniosek? SMAKOWAŁO :)
Odrywany chlebek cynamonowy jest słodkim, przepysznym, puszystym i prawdziwie aromatycznym wypiekiem.
- 1/2 kg mąki
- 200g masła - roztopić
- 5 dkg drożdży
- 2 jajka
- 70 ml szklanki mleka
- 3 łyżki śmietany
- 5 dkg cukru
ponadto na "farsz":
- cukier wymieszany z cynamonem
- 5 dkg stopionego masła
WYKONANIE:
1. Podgrzać mleko z cukrem i do ciepłego dodać drożdże i parę łyżek mąki. Odstawić.
2. Gdy zaczyn urośnie dodać do niego jajka i śmietanę - wymieszać.
3. Zaczyn wlać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia - zamieszać.
4. Na koniec dodać tłuszcz - wyrabiać jak drożdżowe ciasto i odstawić do wyrośnięcia
5. Rozwałkować ciasto na prostokąt długości foremki w której będziemy piec.
6. Posmarować roztopionym masłem i równomiernie posypać cukrem z cynamonem.
7. Pociąć prostokąt na 6 równych pasów, ułożyć jedne na drugim i pokroić na 6 równych części. Części układamy PIONOWO w keksówce.
8. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
9. Piec w temp 175`C przez ok 30 - 35 min.
A ja zawsze w tyle za modą...Nawet nie zauważyłam odrywanych chlebków. W weekend zrobię!
OdpowiedzUsuńModa modą a smak smakiem. Coś w nich jest takiego, ze są rewelacyjne przez co robią furorę :) Pozdrawiam
Usuńprawda, prawda. ten odrywaniec robi furrorę, ja już nie zliczę ile razy go piekłam ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMnie tez kuszą te wszystkie skubańce odrywańce i w końcu chyba skutecznie skuszą do samodzielnego ich wykonania. :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj !
UsuńMusi być pyszny, bo tak wygląda :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia