piątek, 26 października 2012

Skubany ten szarpaniec...

Stało się... Nie mogłam się oprzeć! 
Od miesiąca zauważyłam nową modę wśród blogerów a mianowicie: 1) chlebki do odrywania 2) muffiki sowy (i na nie przyjdzie pora). Co prawda nie upiekłam chlebka ale wykonując rogaliki zarobiłam ciasto z większej porcji i musiałam koniecznie przetestować odrywańca w słodkiej cynamonowej wersji. I wiecie co Wam powiem? PYSZNY!!! Blaszka wyjechała z pieca około 21:00 a rano zastałam w kuchni marną piętkę, jaki z tego wniosek? SMAKOWAŁO :) 


Odrywany chlebek cynamonowy jest słodkim, przepysznym, puszystym i prawdziwie aromatycznym wypiekiem. 



SKŁADNIKI:


  • 1/2 kg mąki
  • 200g masła - roztopić
  • 5 dkg drożdży
  • 2 jajka 
  • 70 ml szklanki mleka
  • 3 łyżki śmietany
  • 5 dkg cukru

ponadto na "farsz":

  • cukier wymieszany z cynamonem 
  • 5 dkg stopionego masła


WYKONANIE:

1. Podgrzać mleko z cukrem i do ciepłego dodać drożdże i parę łyżek mąki. Odstawić.
2. Gdy zaczyn urośnie dodać do niego jajka i śmietanę - wymieszać.
3. Zaczyn wlać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia - zamieszać.
4. Na koniec dodać tłuszcz - wyrabiać jak drożdżowe ciasto i odstawić do wyrośnięcia

5. Rozwałkować ciasto na prostokąt długości foremki w której będziemy piec.
6. Posmarować roztopionym masłem i równomiernie posypać cukrem z cynamonem.
7. Pociąć prostokąt na 6 równych pasów, ułożyć jedne na drugim i pokroić na 6 równych części. Części układamy PIONOWO w keksówce.
8. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
9. Piec w temp 175`C przez ok 30 - 35 min.





7 komentarzy:

  1. A ja zawsze w tyle za modą...Nawet nie zauważyłam odrywanych chlebków. W weekend zrobię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moda modą a smak smakiem. Coś w nich jest takiego, ze są rewelacyjne przez co robią furorę :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. prawda, prawda. ten odrywaniec robi furrorę, ja już nie zliczę ile razy go piekłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie tez kuszą te wszystkie skubańce odrywańce i w końcu chyba skutecznie skuszą do samodzielnego ich wykonania. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być pyszny, bo tak wygląda :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń