Sprawdzony i wielokrotnie przetestowany przepis na prawdziwy, zbity, sycący żytni chleb.
Wieczorem wymieszać:
- 3 łyżki zakwasu żytniego (dokarmionego 12 godzin wcześniej)
- 150 ml wody
- 150 g mąki żytniej chlebowej typ 720
Rano dodajemy:
- 380 g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki drożdży instant (można pominąć jeśli zakwas jest już silny)
- 200 ml wody w temp pokojowej
Wszystkie składniki łączymy, mieszając - nie za długo. Przekładamy ciasto do keksówki ok 30 cm wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami żytnimi. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania (zajmie to 2-6 godzin). Chleb mniej więcej podwoi swoją objętość. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temp. na 230`C. Po 30 minutach zmniejszamy do 210`C i pieczemy jeszcze ok 20 minut.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz