wtorek, 16 października 2012

Chleb pszenno-żytni z siemieniem lnianym


Chleb ma bardzo chrupiącą skórkę, wnętrze jest wilgotne a zarazem sprężyste. Należy go kroić następnego dnia. Polecam bo naprawdę jest wyborny...





DZIEŃ WCZEŚNIEJ:

Zaczyn:

  • 30 g zakwasu żytniego
  • 100 g pszennej mąki
  • 100 g wody

Wymieszać, odstawić na 12-16 h.

Siemie lniane:

  • 100 g siemienia lnianego
  • 180 ml wody

Wymieszać, odstawić na 12-16 h.

WYKONANIE:
Zaczyn połączyć z siemieniem i dodać:
  • 100 g mąki żytniej
  • 400 g mąki pszennej
  • 400 g wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 pełne łyżeczki soli (len chłonie sól i jeśli posolimy za mało będzie mdły w smaku)
  1. Ciasto wyrobić łyżką - aby składniki dobrze się połączyły.
  2. Przełożyć ciasto do keksówki (ok. 30 cm) wysmarowanej olejem, wysypanej otrębami żytnimi. Odstawić do wyrastania. (30-60 minut)
  3. Wstawić chleb do piekarnika nagrzanego do 210`C. Piec 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 180 st C i dopiekać ok. 40 minut.
  4. Po upieczeniu studzić na kuchennej kratce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz