Chleb ma bardzo chrupiącą skórkę, wnętrze jest wilgotne a zarazem sprężyste. Należy go kroić następnego dnia. Polecam bo naprawdę jest wyborny...
DZIEŃ WCZEŚNIEJ:
Zaczyn:
- 30 g zakwasu żytniego
- 100 g pszennej mąki
- 100 g wody
Wymieszać, odstawić na 12-16 h.
Siemie lniane:
- 100 g siemienia lnianego
- 180 ml wody
Wymieszać, odstawić na 12-16 h.
WYKONANIE:
Zaczyn połączyć z siemieniem i dodać:
- 100 g mąki żytniej
- 400 g mąki pszennej
- 400 g wody
- 15 g świeżych drożdży
- 2 pełne łyżeczki soli (len chłonie sól i jeśli posolimy za mało będzie mdły w smaku)
- Ciasto wyrobić łyżką - aby składniki dobrze się połączyły.
- Przełożyć ciasto do keksówki (ok. 30 cm) wysmarowanej olejem, wysypanej otrębami żytnimi. Odstawić do wyrastania. (30-60 minut)
- Wstawić chleb do piekarnika nagrzanego do 210`C. Piec 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 180 st C i dopiekać ok. 40 minut.
- Po upieczeniu studzić na kuchennej kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz