sobota, 13 października 2012

Szarlotka sypana


1. SZYBKIE 2.PROSTE 3.SMACZNE Chyba więcej argumentów nie potrzeba aby Was zachęcić do wypróbowania tej kosmicznej magi zamiany proszku w ciasto (: Smacznego !


Składniki na tortownicę 23 cm:
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • cynamon
  • jabłka (ok 1 kg)
  • 150 gram masła 
Wykonanie:
  1. Cukier, mąkę, kaszę i proszek do pieczenia - wymieszać. Podzielić na 2 części. 
  2. Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach.
  3. Tortownicę wysmarować masłem, posypać kaszą manną. Wsypać do tortownicy połowę sypkich składników, na to wyłożyć tarte jabłka wymieszane z cynamonem i przykryć te pozostałą suchą mieszanką. Na górę szarlotki pokroić wióry masła (najlepiej wcześniej włożyć na godzinę do zamrażarki).
  4. Piec około 40 minut w 170`C.


1 komentarz: