niedziela, 29 marca 2015

Babka na winie

Zdarzyło się Wam kiedyś nie trafić w gust z zakupionym winem? Ta babka jest idealna na rozwiązanie tej sytuacji. Jak obiecuje autorka przepisu babka jest niesamowicie czekoladowa, "gęsta" niczym brownie, zapach czekolady i wina roznosi się pod domu podczas pieczenia.
Przepis pochodzi z bloga Gotuję bo lubię.

SKŁADNIKI:
  • 250 ml czerwonego wina
  • 125 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE:
  1. Mąkę łączymy z kakao i proszkiem do pieczenia.
  2. Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po 1 jajku.
  3. Kiedy masa maślano-jajeczna jest już dokładnie wymieszana, wsypujemy mąkę z dodatkami i wlewamy wino. Miksujemy na najwyższych obrotach do chwili, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. 
  4. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 40 - 45 min ( do suchego patyczka). 

9 komentarzy:

  1. lucynko a jakie wino lepsze wytrawne czy slodkie? , ijaki wymiaar keksówki na te składniki? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      ja dałam winko półwytrawne (lekko kwaśne) ale słodkie będzie jak najbardziej w porządku.
      Keksówka około 30 cm.

      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo i Wesołych Świąt

      Usuń
    3. Również życzę: wesołych, pełnych radości i spokoju Świąt Wielkiej Nocy :)

      Usuń
  2. Mmm, robiłam kiedyś brownie z winem, czysta poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję bardzo i Wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  4. To musi być coś dobrego. Muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń